Nyitókép: Danny Lawson - WPA Pool/Getty Images

Katalin hercegnő váratlanul feltűnt a southporti vérengzés helyszínén

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. október 11. 16:44
Váratlan helyen és váratlanul jelent meg Katalin, Walesi hercegnő annak nyomán, hogy hónapokon át „rákmegelőző” kezeléseken esett át és szüneteltette a közszereplést.

Kate, ahogy Angliában emlegetik, az észak-angliai Southportba látogatott, a megdöbbentő késeléses gyilkosságok színhelyére, ahol egy tizenéves fiú júliusban megölt három kislányt. A hercegnő, férjével, Vilmos herceggel együtt privát találkozót folytatott a gyászoló családokkal – királyi források szerint azért, hogy „kifejezze támogatását, együttérzését és empátiáját a helyi közösségnek”.

A pár elbeszélgetett a sokkoló eset helyszínére érkező mentősökkel, Katalin meg is ölelte őket. A BBC megjegyezte, hogy Vilmos látogatását már régóta tervezték, és nem akartak nagy hírverést csapni, hogy diszkréten találkozhasson a három gyászoló családdal. Katalin részvétele meglepetés volt – a hercegnő az idén közölte, hogy kemoterápián esik át és csak néhány eseményen jelent meg. Visszatérését néhány hete sejtette, amikor egy gondosan megszerkesztett videóban köszönte meg a támogatást és mondta azt, hogy jobban van.

Kate egy elegáns bordó-fehér pöttyös blúzban és őszies színű, sötétbarna hosszú kabátban ült le egy kerti asztalhoz az újabban szakállas Vilmos és a vészhívásra válaszoló mentősök társaságában.

A southporti vérengzés elkövetésével egy brit születésű, de ruandai származású tizenéves fiút vádolnak. A fiatal fiú további nyolc gyereket és két felnőttett megsebesített. A támadás után gyorsan elkezdtek terjedni olyan hamis hírek, hogy egy muszlim migráns követte el a gyilkosságokat. A közösségi médiában szított hangulat nyomán először Southportban, majd több északangliai városban tömegek tüntettek és randalíroztak, gyújtogattak, és ügyük elbírálását váró menekülteket elszállásoló hoteleket próbáltak megostromolni.

Minderre érkezett a kemény válasz: több embert – köztük a közösségi médiában posztolókat is – súlyos, többéves börtönbüntetésre ítéltek. A britek körében még mindig dúl a vita: kettős mércét alkalmaztak-e a hatóságok, amikor pedofília vagy más bűncselekmények miatt elítéltek sokkal enyhébb, akár felfüggesztett börtönt kaptak?

A hercegi pár igyekezte elkerülni a politikai aknamezőt és inkább annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy az ilyen időkben mennyire fontos a közösség összefogása és egymás támogatása.

Közben a királyi család tovább szolgáltatja a bulvártémákat is. Egy életrajzíró szerint Kate „megundorodva besokallt és nem akar többé békecsináló lenni a férje, Vilmos, és Harry herceg között”. Christopher Andersen szerint Katalin „éveken át próbálkozott, de ez nem volt elég a hídépítéshez”. A kemoterápia azonban megváltoztatta a prioritásait – tette hozzá.

Charles Rae királyi tudósító szerint pedig „Katalin és Vilmos soha nem bocsájt meg Harrynek, mivel annyi fájdalmat okozott”. A megjegyzések nem kötődnek semmilyen konkrét új fejleményhez és klikkvadász cikkeknek tűnnek. Az Express című lap ugyanakkor megpendítette, hogy „bár a két testvér nem szól egymához, Károly király még mindig szóba áll a fiával és tárt karokkal visszafogadná”.