Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ritkán látható politikai bűvésztrükk a prágai kormányban

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. október 2. 09:03
Jan Lipavský cseh külügyminiszter noha pártja kilépett a cseh kormánykoalícióból, marad a Petr Fiala miniszterelnök vezette kormányban. Pedig azért hirdettek sajtótájékoztatót, hogy lemondását bejelentsék.

Jan Lipavský cseh külügyminiszter párton kívüliként továbbra is a Petr Fiala miniszterelnök vezette kormány tagja marad. Ezt közösen jelentették be keddi találkozójuk után, amelyre

a külügyminiszter eredetileg azért érkezett, hogy benyújtsa lemondását.

„Jan Lipavský miniszter úr a kormánycsapat tagja marad. Azért jött hozzám a megbeszélésre, hogy személyesen nyújtsa be lemondását. Én azonban arra kértem, hogy fontolja meg ezt a lépést számos okból kifolyólag” – jelentette be Petr Fiala.

A cseh miniszterelnök szerint

  1. Lipavský kiváló külügyminiszter, és a jelenlegi nemzetközi helyzet fényében különösen fontos, hogy a cseh külügyminisztérium vezetésében folytonosság legyen.
  2. A második ok az volt, hogy alapvető külpolitikai kérdésekben azonos nézeteket vallanak.
  3. További indok a koalíciós pártok többi vezetőjének, valamint az államfőnek a támogatása.

Fiala szerint mindezek alapján Lipavský úgy döntött, hogy nem ragaszkodik a lemondásához.

„Nagyon nagyra értékelem a lehetőséget, hogy párton kívüliként, vagy mondhatjuk úgy, szakértőként folytathatom a munkámat a cseh kormányban, Petr Fiala kabinetjében. Továbbra is a cseh állampolgárok érdekeit fogom képviselni a világban, és Csehország érdekeit fogom védelmezni” – erősítette meg döntését Lipavský.

A pálfordulás

Elmondta, azért döntött a lemondásának visszavonásáról és párton kívüliként a kormányban maradásról, mert miután kilépett a kormánykoalícióból hétfőn távozó Kalózpártból, szabad kezet kapott, és a koalíciós partnerek jelentős támogatása is meggyőzte.

Petr Fiala miniszterelnök múlt héten javasolta Ivan Bartošnak, a Kalózpárt elnökének a leváltását a regionális fejlesztési miniszteri posztról. A Kalózpárt ezt követően döntött úgy, hogy kilép az ötpárti kormánykoalícióból. Miniszterei, köztük Jan Lipavský is bejelentették, hogy fegyelmezett párttagként ők is beadják lemondásukat. Lipavský azonban hétfőn közölte, hogy fenntartásai vannak a párt döntésével kapcsolatban, ezért kilép a Kalózpártból, amelynek 2015 óta volt tagja. Petr Fiala kormányfő pedig jelezte, hogy a külügyminiszter tevékenységével rendkívül elégedett, és igényt tart a további munkájára.

A Kalózpárt a kormányból való kilépés után konstruktív ellenzékként kíván működni, ezért képviselői továbbra is támogatni fogják a kormány értelmes lépéseit, és olyan témák előmozdítását, amelyeket ők maguk vetettek fel. „A Kalózpárt ellenzékbe vonulása egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak szónokolni fogunk és blokkolni mindent, amit a kormány javasol. Jobb ellenzék leszünk. Egyszerűen olyan, amely három éve hiányzott” – jegyezte meg Ivan Bartoš, a Kalózpárt elnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pártja kilépett a kormánykoalícióból, Jan Lipavský mégis külügyminiszter maradt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást