Nyitókép: MTI/EPA pool/Neil Hall

Boris Johnson bombát robbantott: "a királynő csontrákban halt meg"

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. október 1. 21:19
Megnevezte II. Erzsébet néhai angol királynő betegségét Boris Johnson. Az egykori brit kormányfő erről nemsokára megjelenő memoárjában ír. Johnson azt is közölte: a királynő gyakran gyorsabban értesült hírekről, mint a miniszterelnök.

II. Erzsébet királynőnek csontrákja volt – állítja új könyvében Boris Johnson egykori miniszterelnök, aki ezzel a politikusok közül elsőként nevezte meg a néhai brit uralkodó halálának okát. A királynő halotti bizonyítványán ugyanis az „előrehaladott kor” szerepelt.

Johnson legalább annyira megosztó személyiség a briteknél, mint a szintén memoárt megjelentető Harry herceg. Az ő könyvében is sorjáznak a pikáns részletek és merész állítások, de valószínű, hogy Johnson memoárja nagyobb bestseller lesz, mint a hercegi visszaemlékezés.

Boris Johnson azt írja: 2022. szeptemberi lemondása előtt több, mint egy évvel korábban tudott arról, hogy a királynőnek „valamilyen csontrákja volt”. Az uralkodó Johnson távozása után két nappal halt meg. Az, hogy a volt kormányfő kiadott egy ilyen kényes információt, nagyon szokatlan a brit közéletben. A királynő egészségi állapotát mindig is hétpecsétes titokként kezelték és az uralkodó, illetve miniszterelnöke rendszeres találkozóinak témáit sem tárták a nyilvánosság elé.

A Buckingham Palota például soha nem adott ki közleményt II. Erzsébet diagnózisáról. Ezzel a hagyománnyal szakított fia, III. Károly, aki már nyilvánosságra hozta rákkezelését és később menye, Katalin hercegnő is ezt tette. „A szokásosnál sápadtabb és görnyedtebb volt... sötét foltok voltak a kezén és a csuklóján, valószínűleg a oltások vagy az infúzió nyomai” – írta Johnson utolsó találkozásukról, amely a királynő skóciai kastélyában, Balmoralban történt.

De, hithű royalistaként azt is hozzátette: „a kedvét semmilyen módon nem befolyásolta a betegsége... időnként pedig váratlanul felvillantotta a hangulatot feldobó, gyönyörű fehér mosolyát” – emlékezik vissza Boris Johnson. Máshol azt írja: „egész nyáron tudta, hogy el fog menni, de eltökélte, hogy eleget tesz utolsó feladatának” – azaz, hogy felügyelje a hatalom átadását Johnsontól utódjának, Liz Trussnak.

Az ex-miniszterelnök akinek memoárjából a Daily Mail című lap közöl rendszeresen részleteket, azt is megírta, hogy néha a királynőtől hallott fontos híreket. Így például azt, hogy egy brit harci gép leesett egy repülőgép-hordozó hajóról. „Azt, hogy a királynőtől tudtam meg, duplán kínosnak találtam” – írta Boris Johnson. A volt kormányfő azt is nyilvánosságra hozta: megpróbált „mint férfi a férfival” beszélni Harry herceggel, hogy ne távozzon a szigetországból, de „teljesen haszontalan volt a próbálkozás”.

Harry Kaliforniába költözött feleségével, Meghannal, akivel együtt rasszizmussal és egyéb goromba gesztusokkal vádolta meg családját. A héten a herceg Londonba érkezett egy karitatív szervezet díjkiosztójára – Meghan nélkül – és úgy tűnik nem találkozik sem apjával, sem bátyjával, Vilmos trónörökössel.

A nagy kibékülésre tehát még mindig várni kell.