Nyitókép: (MTI/EPA/Martin Divisek

Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. szeptember 30. 17:56
A cseh kormánypártok között kialakult viták miatt a Kalózpárt kedden kilép a koalícióból – jelentette be a párt elnöke, Ivan Bartoš. Ezt a lépést követi majd a párt két – külügy- és jogalkotási – miniszterének lemondása.

Ivan Bartoš, a Kalózpárt elnöke egy vasárnapi tévéműsorban kifejtette: „Amikor telefonon kirúgják a párt elnökét a kormányból, a párt egyszerűen nem tud másként reagálni.” Azt, hogy a Kalózpárt távozik a kormányból, Bartoš már szerdán közölte a koalíciós partnerekkel. A párt két minisztere, Jan Lipavský külügyminiszter, valamint Michal Šalomoun jogalkotásért felelős miniszter is lemond.

A legkisebb kormánypárt előzőleg árulásnak nevezte Petr Fiala miniszterelnök viselkedését, aki Ivan Bartoš leváltását javasolta a regionális fejlesztési miniszter posztjáról egy projekt sikertelensége miatt, anélkül, hogy ezt személyes találkozón közölte volna vele.

A Kalózok még egy formális szavazást is lebonyolítanak a kormányból való távozásról. A novinky.cz szerint viszont a voksolás nem nyilvános, még a párt vezetősége sem láthatja, a tagok pedig hétfő estig adhatják le a voksaikat. Bartoš ezt követően a többi koalíciós partnerrel is találkozni szeretne, hogy tárgyaljon a párt jövőbeni szerepéről. Vagyis arról, hogy a Kalózok ellenzékbe vonuljanak-e, vagy kívülről támogassák-e a kormányt, ahogy azt Petr Fiala miniszterelnök javasolta.

A kormányfő legkésőbb szerdára szeretne világos képet kapni arról, hogy hogyan fest majd a kormánykoalíció. A miniszterelnök arra számít, hogy tisztázódik a kérdés, ezért

nem tervezi a kormány átalakítását.

Ha a Kalózpárt elfogadná az együttműködést a négypárti kormánykoalícióval, növekedne az esélyük arra, hogy megtartsanak néhány pozíciót a kormányzati adminisztrációban, illetve Jan Lipavský külügyminiszter is maradhatna a kormányban pártonkívüliként.

A miniszterelnök többször hangsúlyozta, hogy a Kalózpártot nem akarja kizárni a kormányból. A Kalózok által vezetett minisztériumokat az ODS és a STAN mozgalom között osztanák el. Fiala nem számít arra, hogy a kormány újjáalakítását követően újra bizalmi szavazást kérnének. Azt mindenképp szeretnék megakadályozni, hogy előre hozott parlamenti választásra kerüljön sor, mert Andrej Babiš, az ellenzéki ANO mozgalom vezetője a hétvégén nagy sikert könyvelhetett el a részleges szenátusi választáson: az eddigi négy helyett ezentúl 12 szenátora lesz a cseh parlament felsőházában.

Az öt koalíciós párt elnökét még Petr Pavel köztársasági elnök is fogadja a Hradzsinban, hogy a kialakult helyzet megoldási lehetőségeiről tárgyaljon velük. Az államfő a múlt heti amerikai látogatásán hangsúlyozta, hogy fontos, hogy a kormány esetleges átalakítása ne befolyásolja Csehország stabilitását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakad a cseh kormánykoalíció
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást