Nyitókép: X/Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij: közelebb lehet a háború vége, mint gondolnánk

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 24. 17:57
Az ukrán elnök ezekben a napokban az Egyesült Államokban mutatja be úgynevezett „győzelmi tervét”, és kér hozzá újabb fegyvereket.

Az ukrán elnök az optimista véleményét, miszerint „közelebb vagyunk a háború végéhez, mint gondoljuk, csak nagyon erősnek kell lenni”, az ABC-nek adott interjújában fejtette ki, mialatt tengerentúli körútján – az amerikai elnökválasztás szempontjából fontos billegő államban – Pennsylvaniában járt. Egy hadiüzemet látogatott meg, ahol egy 155 mm-es lőszer aláírásával próbálta megerősíteni Ukrajna washingtoni támogatását.

„Az ilyen helyeken érezni igazán, hogy győzhet a demokratikus világ” – mondta Scranton városában, Joe Biden elnök otthonában. Emellett pedig értésre adta, hogy számára problémás lenne Donald Trump elnökválasztási győzelme. Bár korábban azt mondta róla, egy telefonbeszélgetésében sokkal támogatóbb volt, mint a nyilvánosság előtt, mostani amerikai útja során már nem ilyen diplomatikus Zelenszkij.

Trump nem tudja, hogyan állítsa le a háborút, alelnökjelöltje, James „JD” Vance pedig „veszélyes és túlságosan radikális, úgy tűnik, azt üzeni, hogy Ukrajna hozzon áldozatot” – mondta minden eddiginél élesebb bírálatában a New Yorker magazinnak adott interjúban.

Vance-t azért bírálták, mert olyan békét képzel el, amelyben Oroszország megtarthat a háború során elfoglalt területeket. „Az olyan elnökjelöltet vagy alelnökjelöltet, aki szerint a háborút a status quo elfogadásával lehet leállítani, felelőssé lehet tenni egy globális háború potenciális kirobbantásáért” – tette hozzá Zelenszkij; amit úgy is lehet értelmezni, hogy az elnökválasztási kampány utolsó heteiben véleményével befolyásolni próbálta a választókat. Megjegyzése Kamala Harris, a demokrata jelölt útját egyengetheti a Fehér Házba, mivel már most is valamivel jobban áll a közvélemény-kutatásokban, mint Donald Trump.

Az úgynevezett győzelmi tervvel az aktatáskájában érkező ukrán elnök szerdán beszédet mond az ENSZ-ben, csütörtökön pedig fogadja Joe Biden elnök, Harris társaságában, de a dokumentumot Trumppal is megosztják. Egyelőre csak szakértők találgatnak a tervről, amely magában foglalja a nagyobb hatótávú nyugati fegyverek orosz célpontok elleni bevetését.

A kérdésben a britek, valamint Svédország és Finnország állt Kijev mellé, míg Washington vonakodik. Németország pedig közölte: a német rakéták esetén nem engedélyezik az ilyen bevetéseket, és nem is bátorítják arra a szövetségeseket.

Egy másik dolog, ami a tervben lehet, az a stratégia, hogy az Ukrajnával határos orosz megyékben tartsák az oda behatolt ukrán erőket. Zelenszkij annyit mondott a New Yorkernek, hogy ha nem támogatják az elképzelését, akkor meghosszabbítják a háborút. Joe Biden vonakodását közben az tartja fenn, hogy Moszkva közölte: ha engedélyezi, hogy amerikai és nyugati fegyverekkel támadjanak távolibb orosz területeket, akkor azzal a NATO gyakorlatilag hadba lép Moszkvával szemben.

Az orosz fővárosban közben csak Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő reagált. Azt mondta: óvatosan figyelik a médiajelentéseket a tervezetről, és hogy a konfliktus csak akkor ér véget, amikor Moszkva eléri céljait. Az oroszok számára kínos módon közben a teszt közben felrobbant a Nyugaton Sátán II néven ismert ballisztikus rakétájuk – legalábbis erre utaltak nyugati kémműholdak felvételei.