Nyitókép: MTI/EPA/Edward M. Pio Roda

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 5. 17:53
Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Nem akárhonnan jött a jóslat Kamala Harris győzelmi esélyéről, az amerikai demokrata elnökjelölttel ideológiailag nem szimpatizáló, konzervatív brit Telegraph című laptól. Felmérése azt jósolja, hogy Harrisnek elég erős a támogatottsága a szükséges számú „ingadozó államban”, hogy legyőzze Donald Trumpot.

A lap hét, nem egyértelmű pártszimpátiával rendelkező államban kérdezte az embereket. A válaszok alapján Harris elviszi Pennsylvania, Michigan és Wisconsin államot, ezzel eléri azt a minimum 270 elektori szavazatot, amely birtokában az elnökválasztás győztesének mondanak ki egy jelöltet. Az eredmény az idén is szoros lehet:

a felmérés szerint Trump 262, tehát mindössze nyolcccal kevesebb elektori szavazatot gyűjthet be.

Ami azt is jelenti, hogy akárcsak Joe Bident 2020-ban, jelenlegi alelnökét is az úgynevezett "Rozsdaöv" középnyugati államai juttatnák hatalomra.

Trump közben egy másik régiót, a "Napövnek" is nevezett Georgia, Észak-Karolina, Nevada és Arizona államot nyerheti meg. Ezen a hét szövetségi államon kívül a többi erősen demokrata vagy republikánus, és valószínűleg úgy szavaz, mint legutóbb, de ezek elektori voksainak összevetéséből is Harris jön ki erősebbként, 226-tal a 213 ellenében.

Harris országos szinten is Trump előtt jár (bár ezek a számok nem pontosan jósolják meg a kimenetelt az egyes államok eltérő szavazati ereje miatt), és az ingadozó államokban is erősíti pozícióit.

Trump akkor győzhet – az elemzés szerint – ha övé lesz Észak-Karolina, Pennsylvania és Georgia.

A másik lehetősége, ha Észak-Karolinában, Michiganben és Arizonában lesz az első. Viszont eme államok közül kettőben Harris vezet.

A liberális amerikai The New York Times közben óvatosságra int: félrevezető a napi kampányhírek alapján véleményt alkotni. A lap szerint Trump öt tényező miatt nyerheti meg a választást:

  1. A legjobb gazdasági növekedést produkáló államoknak republikánus kormányzója van, a demokratáknak van egy „európai jóléti állam” álma, de Európa stagnál vagy visszacsúszik. Az amerikaiak irigylik az európaiak hosszú szabadságait, de fontosabb nekik a gazdasági dinamizmus.

  2. A demokraták az uralkodó osztály pártja. A legnagyobb vízválasztó Amerikában az, hogy kinek van diplomája. A demokraták uralják a médiát és a kultúrális intézményeket, gyerekeik jobb iskolákba járhatnak, ezért a nem diplomás, kékgalléros polgárok a republikánusokra szavaznak.

  3. A demokraták relativizálnak, a republikánusok fenn akarják tartani a létező erkölcsi és kulturális rendet.

  4. Harris hiperoptimista szlogenjei ellenére a polgárok 75 százalékának nem tetszik, amerre tart az ország.

  5. A centristákat megszólító Clintonnal és Obamával szemben Harris a fiatal baloldaliakat akarja mobilizálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kamala Harris győzelmét jósolja egy brit konzervatív lap, nyolcelektornyi lehet a különbség
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást