Nyitókép: Pixabay

Erős fegyver készül, Airbnb-tilalom jöhet Csehországban

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. szeptember 1. 15:40
Évekig tartó sikertelen próbálkozás után a cseh városoknak és falvaknak most lehetőségük nyílik az Airbnb-típusú rövid távú lakásbérlések szabályozására. A külföldi nagyvárosok példáját követve szigorú korlátozásokat vezethetnek be. Az év bizonyos időszakaiban teljesen betilthatják az ilyen típusú bérbeadásokat.

A vonatkozó törvénymódosítás a cseh kormány jóváhagyása után most a cseh parlament alsóháza, a képviselőház elé került. A módosítás beterjesztői azzal érvelnek, hogy a megosztott szálláshelyek gyakran nem teljesítik eredeti céljukat, vagyis azt, hogy a tulajdonos az ingatlan egy részét ossza meg, amelyet rövid ideig nem használ. „Biznisszé vált ez az egész” – mondta Lukás Cernohorsky regionális fejlesztésért felelős miniszterhelyettes.

A javaslat szerint az önkormányzatoknak lehetőségük lenne meghatározni a maximális napok számát, ameddig a bérbeadó a lakását turistáknak kiadhatja. Azt is megszabhatnák, hogy az év melyik részében tilthatják meg teljesen ezt a lehetőséget. Hasonló szabályok vannak érvényben például Bécsben, Berlinben és Párizsban. A cseh városok ezen kívül minimális négyzetméter-követelményt is meghatározhatnak személyenként. A minisztérium ezzel szeretné megelőzni azokat a helyzeteket, amikor a tulajdonos túl sok vendégnek adja ki a lakást. „Egy 80 négyzetméteres lakásba egyesek képesek 10 embert is bezsúfolni” – figyelmeztetett Terezie Radomerská, Prága 1. kerületének polgármestere.

A rövid távú bérleti szerződések az állam és az önkormányzatok számára is problémát jelentenek a nehézkes ellenőrzésük miatt. Az olyan cégek, mint az Airbnb vagy a Booking, nem igazán működtek együtt a hatóságokkal, és az adatok megszerzésére tett erőfeszítések korábban kudarcot vallottak. Ezért

nem világos, hogy hány lakás szolgál turisták elszállásolására, és hányan éjszakáznak ott.

Ez megnehezíti az adók és illetékek beszedését. Az állam emiatt évente majdnem 800 millió cseh koronát, vagyis 32 millió eurót veszíthet adóbevételekből. Emellett az önkormányzatok és városok évente körülbelül 55 millió cseh koronát veszítenek az idegenforgalmi díjakból.

Ezen változtatna a benyújtott törvénymódosító javaslat. A szolgáltatóknak rendszeresen jelenteniük kell majd az adatokat az előkészületben lévő eTurista digitális rendszeren keresztül.

Azoknak a házigazdáknak, akik ezeken a platformokon keresztül hirdetik meg otthonukat, regisztrálniuk kell a regionális fejlesztési minisztériumnál. A tárca regisztrációs számot ad ki számukra, amelyet minden egyes hirdetésnél meg kell adniuk. Az Airbnb-nek vagy a Bookingnak ellenőriznie kell majd, hogy a szállásadók ezt megteszik-e, és hogy a regisztrációjuk érvényes-e. A szabályok megsértéséért a szállásadók akár 4000 eurós bírságot is kaphatnak.

A magánbérbeadók és szállásadók csehországi szövetsége bírálta a javaslatot.

Egyetért ugyan a turisták illegális elszállásolásával szembeni fellépésre irányuló törekvésekkel, de elutasítja az önkormányzatok hatáskörének kibővítését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A cseh önkormányzatok az év egy részében betilthatják az Airbnb-n keresztüli bér
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást