Nyitókép: MTI/AP/Tatan Syuflana

A Telegram alkalmazás alapítójának ügye is ugyanahhoz az alapkérdéshez visz vissza

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. augusztus 29. 12:05
Formális nyomozás indult ellene, és 5 millió euró óvadék ellenében szabadlábra helyezték Pavel Durovot, a Telegram üzenő alkalmazás társalapítóját. A francia hatóságok szerint az orosz születésű, de francia állampolgár Durov "nem működött együtt a platformon folyó bűncselekményekről szóló vizsgálatokban.

Pavel Durov ellen több nap fogvatartás után végül szerdán indítottak nyomozást – ami a francia jogrendben a lehetséges vádemelés előtti szakasz. Egyben körözést adtak ki testvére, az Oroszországban élő Nyikolaj ellen is.

Kommentátorok megjegyzik: az, hogy Durovot az alkalmazásban folyó és bűncselekményekhez vezető kommunikáció elleni fellépés hiánya miatt vihetik bíróság elé, felveti a kérdést:

meddig terjed a szólásszabadság és hol kezdődik az appok gazdáinak felelőssége?

Durov és ügyvédei azonban valószínűleg csodálkozva fogadják majd az olyan vádat, hogy "segítette a bűnügyi tevékenységet a platformon".

A hivatalos nyomozás megindítása Franciaországban még nem jelenti, hogy a vádlott bűnös, vagy hogy perre viszik az ügyet, csak annyit: elég bizonyíték van egy mélyreható nyomozáshoz. Sajtóforrások szerint 12 vádpont lehet, amelyek arról szólnak, hogy a technológiai mogul úgymond "nem fékezte meg a szélsőséges és bűnözői tartalmakat a Telegramon".

Érdekes módon Durov a Tucker Carlson médiaszemélyiséggel készült tavaszi interjújában közvetve elismerte, hogy az Apple és a Google felszólítására már töröltek tartalmakat az appból.

Durov esetében

  • 5 millió euró óvadékot állapítottak meg,
  • megtiltották neki, hogy elhagyja Franciaországot, és
  • hetente kétszer kell jelentkeznie a rendőrségen.

Korábban találgatás folyt arról, hogy miért ment Durov Franciaországba. A Le Monde című lap szerint a technológiai guru többször is találkozott Macron elnökkel, aki maga is Telegram-felhasználó, és aki 2018-ban arra ösztönözte a cégvezért, hogy telepítse át vállalkozását Franciaországba. Még állampolgárságot is ajánlott neki, de azt Durov – akkor – visszautasította.

A Wall Street Journal szerint

Macronnak ezzel békítő szándéka volt, mert francia ügynökök előtte feltörték Durov telefonját

ama aggodalmak közepette, hogy az Iszlám Állam is a platformot használta.

A Le Monde szerint Durov 2021-ben különleges úton, "megbecsült külföldi személyként" jutott francia útlevélhez, amit a francia államhatalom legmagasabb rangú képviselői adományozhattak. Ez arra utalt, hogy védve érezhette magát Franciaországban. Szerdán azonban kiderült, hogy a francia nyomozók már tavasszal vizsgálatot indítottak ellene és testvére, az Oroszországban élő Nyikoláj ellen is.

Közben egy másik ügy is kipattant. Bár Durov jobbára egyedül élt és hivatalosan soha nem volt nős, Svájcban feljelentést tett ellene egy állítólagos volt partnere, Irina Bolgar, aki szerint 3 gyereke van Durovtól, de ő nem fizet gyerektartást, ráadásul egyszer fizikai erőszakot alkalmazott az egyik gyerekkel szemben.