Nyitókép: RichLegg/Getty Images

Áll a bál Szlovákiában a bolti lopások növekvő száma és egy új jogszabály miatt

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. augusztus 28. 09:42
Boris Susko szlovák igazságügyi miniszter szerint az ellenzék hazudik, amikor azt állítja, hogy növekszik a bolti lopások száma Szlovákiában, amióta a Fico-kormány megreformálta a büntető törvénykönyvet. Az augusztus elejétől érvényes jogszabály értelmében a 700 eurót meg nem haladó lopás legfeljebb 331 eurós büntetéssel sújtható, és mindössze kihágásnak számít. A szlovák ellenzék szerint ez ösztönzőleg hat a tolvajokra.

Szlovákiában a büntető törvénykönyv augusztus eleje óta érvényben lévő változásai szerint a vagyon ellen elkövetett bűncselekmények tettesei az eddiginél sokkal enyhébb büntetésekre számíthatnak. A 700 euróig terjedő lopás például már nem számít bűncselekménynek, mindössze kihágásnak. Korábban 265 eurós kár fölött kezelték bűncselekményként a lopásokat, most azonban csupán kihágásként bírálják el őket. Az elkövetőknek az illetékes hatóság pénzbírságot fog kiszabni. Egy kis értékű, vagyis 700 euróig terjedő lopás esetén a büntetés mindössze 331 euró.

A szlovák ellenzéki pártok a kezdetektől bírálták a kormánykoalíció módosításait, mondván, hogy azok bevezetése után növekedni fog a lopások száma, a kormány pedig ezáltal veszélyezteti a polgárok vagyonát.

A Progresszív Szlovákia szerint pontosan az történik, amire korábban figyelmeztettek, vagyis emelkedik a csalások és a lopások száma, mert a tolvajok tudják, hogy megéri nekik a bűnözés.

Az ellenzéki párt a parlament legközelebbi ülésén módosító javaslatot terjeszt elő a törvénnyel kapcsolatban, hogy orvosolja a kialakult helyzetet, amely azzal jár, hogy

a bűnelkövetőkre az általuk okozott kár nagyságánál száz euróval kisebb pénzbüntetést rónak ki.

A szintén ellenzéki Szabadság és Szolidaritás hasonlóképp vélekedik. Branislav Gröhling pártelnök példaként megemlítette, hogy ha valaki ellop egy 699 eurós mobiltelefont és elkapják, akkor 331 eurós pénzbüntetéssel sújtják, ami megéri számára a kockázatot. "Ezután mehet tovább a következő boltba, ahol ismét megteheti ugyanezt" - jegyezte meg az ellenzéki pártelnök, hozzátéve, hogy már a kereskedelmi üzletláncok is beszámoltak a lopások számának emelkedéséről.

Boris Susko, a Fico-kormány igazságügyi minisztere azonban cáfol. Azt mondja, nincsenek olyan adatok, amelyek alátámasztanák az ellenzéknek azt az állítását, hogy a büntető törvénykönyv módosítása a kis értékű lopások számának az emelkedéséhez vezetett.

"A mi statisztikai adatainkból és információinkból, valamint a belügyi tárcától és más szervezetektől is kapott információkból az szűrhető le, hogy

Szlovákiában az apróbb tolvajlásokkal kapcsolatos bűnözés emelkedése hosszabb ideje tart, és egyáltalán nincs összefüggésben a büntetőkódex módosításával"

- tette hozzá a miniszter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Cáfol a szlovák igazságügyi miniszter, nem a törvénymódosítás miatt több a bolti lopás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást