Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Válogatás nélkül szúrt – nem világos a ruandai szülőktől származó southporti ámokfutó indítéka

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 30. 13:27
Három gyereket megölt és többet megsebesített hétfőn a közép-angliai Southportban egy tizenéves, ruandai bevándorlók gyermekeként Cardiffban született ámokfutó. A gyerekek egy szünidős jógaórán vettek részt, amikor berontott a helyiségbe a maszkos támadó. A rendőrség egyelőre nem kezeli terrorcselekményként a történteket.

A foglalkozáson részt vevő legfiatalabb gyermek hatéves volt, mások idősebbek. Egy Taylor Swift zenéjére tartott jógaórára gyűltek össze a Liverpoolhoz közeli Southportban az iskolai szünidő kezdetén. A délelőtt indult esemény azonban felfoghatatlan tragédia helyszínévé vált. A helyi rendőrség közlése szerint

egy közeli faluban lakó, 17 éves fiú rontott be az órára és válogatás nélkül szurkálni kezdte az ott lévőket.

Estére a hatóságok azt közölték, hogy két gyermek belehalt a sérüléseibe, hatnak pedig súlyos az állapota. Kedd reggeli közlés szerint két felnőttet, akik megpróbáltak közbelépni, életveszélyes állapotban kezelnek kórházban.

A rendőrök közben elfogták a feltételezett tizenéves elkövetőt, aki szemtanúk szerint taxin érkezett, kapucnit és sebészmaszkot viselt. A nevét jogi okokból nem adták ki, azt viszont közölték róla, hogy a walesi fővárosban, Cardiffban született, szülei Ruandából érkeztek. Abból az országból, amely 1994-ben brutális népirtás helyszíne volt, valamint hónapokon át szerepelt a brit híradásokban, mivel a korábbi kormányzat egyezményt kötött az országgal, hogy oda deportálja a brit földre lépő illegális menedékkérőket.

A fiatalember, aki ellen emberölés miatt vádat emeltek, hatéves kora óta élt Southport környékén.

Serena Kennedy rendőrkapitány megfogalmazása szerint az elkövető „kegyetlen erőszaknak” vetette alá áldozatait, indítékai azonban nem világosak. „Anyaként és nagymamaként sem tudom elképzelni, mit élnek át az áldozatok és családtagjaik” – tette hozzá a Merseyside körzet rendőrkapitánya.

Jelentések szerint a támadó azért tudta elkövetni tettét, mert tűzvédelmi okok miatt nem zárták be a terem ajtaját. A környéket betöltő sikoltozás nyomán a közelben lakó, pánikba esett szülők rohantak a helyszínre. Egy szemtanú elmondta, amint az egyik anya hisztérikusan kiabált: „Megkéselték a lányomat!”.

„Olyan volt, mint egy horrorfilm

– mondta egy autószerelő, aki kihívta a rendőröket. – Mintha Amerikában és nem Southportban történt volna.”

Rövid időn belül több tucat mentő, rendőr, tűzoltó, sőt még helikopter is érkezett a helyszínre. A sokkos állapotban lévő szülők és szemtanúk azt látták, hogy vérző gyerekeket hoznak ki az épületből. A megrázó eset nyomán együttérzését fejezte ki Károly király és Keir Starmer miniszterelnök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Válogatás nélkül szurkálta a gyerekeket: nem világos a southporti rém indítéka
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást