Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Megérkezett Szlovákiába az első két F–16-os amerikai vadászgép

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. július 23. 18:04
A szlovák kormány 2018 végén kötött szerződést tizennégy amerikai F–16-os vadászgép megvásárlásáról, de a leszállítást késleltette a világjárványt. A pozsonyi amerikai nagykövet szerint a vadászbombázók erősebb országgá teszik Szlovákiát.

A szlovák kormányzat képviselői február végén vették át hivatalosan az első két vadászgépet az Egyesült Államokban. Ezek a gépek érkeztek meg hétfőn este a kuchyňai katonai repülőtérre. A vadászgépek megérkezését ünnepélyes fogadás kísérte. Az eseményen részt vett Peter Pellegrini köztársasági elnök, Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, Daniel Zmeko vezérkari főnök, valamint további hazai és külföldi vendégek.

A szlovák védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az Amerikai Egyesült Államokból való elszállítást amerikai pilóták végezték. Mindkét repülő a landolás előtt átrepült a repülőtér felett, és átment a tűzoltóautókból fecskendezett diadalkapun.

Peter Pellegrini államfő a vadászgépek érkezését jelentős lépésnek tartja, mert

az F–16-osoknak köszönhetően a szlovák légtér védelme ismét a hazai hadsereg kezébe kerülhet.

„Ez a nemzeti érdekeinket védelmezi, a Szlovák Köztársaság polgárainak biztonságát garantálja. A fegyveres erőink kötelesek ilyen védelmet nyújtani a szlovák állampolgároknak, és nagyon örülök, hogy a szlovák légierő fejlesztésének új szakaszába léptünk” – jegyezte meg az államfő.

Robert Kaliňák védelmi miniszter elismerését fejezte ki a fegyveres erők pilótáinak és technikusainak, amiért kilenc hét alatt átalakították a hangárokat, hogy legyen hol parkoltatni a gépeket. „Már van nyolc kiképzett pilótánk és 34 műszaki szakemberünk. A gépeket fokozatosan fogjuk használni a légtérvédelemben” – tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

Gautam Rana, az Amerikai Egyesült Államok pozsonyi nagykövete elmondta: Szlovákia a legmodernebb vadászgépeket szerezte be, és a vásárlás segít az ország védelmi képességeinek növelésében. Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott:

„a vadászgépek erősebbé teszik Szlovákiát, és ezáltal a NATO-t is”.

A pozsonyi kormány még 2018-ban kötött szerződést tizennégy amerikai vadászrepülő megvásárlásáról. A megállapodás értelmében a hétfőn megérkezett két F–16-oson kívül az amerikaiak még egyet küldenek majd idén októberben is, majd újabb ötöt jövőre, a maradék hat vadászgépet pedig akkor szállítja le az amerikai Lockheed Martin vállalat, amikor befejeződik a fogadásukra alkalmas szliácsi katonai repülőtér felújítása. A vadászgépek addig a kuchyňai reptéren állomásoznak. A modern vadászgépekhez szükséges új infrastruktúrát 2022 végéig kellett volna kiépíteni, de a világjárvány miatt ez nem valósulhatott meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megérkezett Szlovákiába az első két F–16-os amerikai vadászgép
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást