Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Nem jött be: korai volt az angol drukker Európa-bajnoki tetoválása

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 16. 13:16
Ilyenkor mondják azt, hogy ez már beteges önbizalom. Dan Thomas angol futballszurkoló annyira hitt abban, hogy „58 év fájdalom” után összejön Angliának a bajnoki trófea, hogy magára tetováltatta az Európa-bajnoki trófeát és a hazája nevét.

A délnyugat-angliai Wiltshire grófság lakosának lábán immár ez a felirat díszeleg (a serleg képének társaságában):

„England Euro 2024 Winners” – azaz „Anglia, a 2024-es Európa-bajnok.”

A 29 éves Dan elmondta, hogy már a július 14-i döntő előtt három nappal magára varratta a tetoválást, annyira hitt hazája győzelmében.

A futball istenei, illetve a spanyol nemzeti tizenegy – amelyről már addigra is lehetett tudni, hogy a torna legeredményesebb válogatottja volt – azonban közbeszólt.

Cole Palmer kései egyenlítő gólja után a szigetország angol része (a később kárörvendő skótok és wales-iek nem) lélegzet-visszafojtva reménykedett: hátha összejön a hosszabbítás és a győztes gól, vagy a győztes tizenegyespárbaj. Nem így lett, jött Mikel Oyarzabal, és néhány perccel a lefújás előtt belőtte a spanyolok második gólját, szétzúzva az angol reményeket.

Adatelemzőként tudhatta volna, mik az esélyek

Anglia szerencséje, amely többször is megmentette és a döntőbe juttatta, a végén elfogyott, hiába próbálkozott a csapat egy bravúros dupla fejessel.

A „Tetkós Dan” közben jobban tette volna, ha munkahelyi tapasztalatára hallgatott volna. Foglalkozását tekintve ugyanis adatelemző, vagyis tisztában van a statisztika fontosságával. Például azzal, hogy Spanyolország eddig háromszor nyert Európa-bajnokságot, míg Anglia egyszer sem. Vagy, hogy a spanyolok az összes meccsüket megnyerték a tornán.

A média, a fogadóirodák és a sportolók és klubjaik is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a nagy adathalmazokra és matematikai modellekre épülő, úgynevezett sportanalízisre. Ennek alapján választják ki például a legmegfelelőbb játékosokat egy adott taktikához. Dan és a józan ész útjai egy ponton azonban szétváltak és egy szerencsejátékos szenvedélyével szavazott a bajnoki tetoválás mellett – amit két és fél órás munkával varázsolt a karjára a művész.

A szívére hallgatott

Nem sokkal az után határozta el magát, hogy Anglia múlt csütörtökön 2-1-re legyőzte Hollandiát és bejutott a döntőbe. A fiatalember ezek után azt hangoztatta, hogy abszolút hisz Anglia 2-1-es győzelmében és nem sajnálja a bal combja nagy részét lefedő tetoválást – tudósított az ITV.

„Nem lepett meg, hogy Anglia eljutott a döntőig. Eléggé bízom benne, hogy a döntőt is megnyeri a csapat, nem csináltattam volna meg a tetoválást, ha nem hinnék a győzelemben.

Szerintem szoros lesz a meccs, 1-1 után jön a hosszabbítást és azt nyerjük meg 2-1-re – jósolta Dan, aki már 2021-ben az angol–olasz Eb-döntő idején is kacérkodott egy hasonló tetoválással.

„Bementem a stúdióba, és azt mondtam, jó lenne egy tetkó. Először vicc volt, de aztán azt mondtam magamnak, nagyon hiszek a győzelemben, úgyhogy megcsináltatom. Impulzív döntés volt” – mesélte.

Nem hatotta meg a figyelmeztetés

„A tetoválóművész azt mondta: ha veszít a csapat, az lesz a büntetésem, hogy minimum egy évig nem lesz hajlandó átdolgozni a tetoválást” – idézte fel a történteket. Dan még ebbe is belement, és élőben közvetítette a dolgot, 42 ezer nézőt bevonzva a TikTok-on. Sőt, másokat is arra bátorított, csináltassanak tetoválást. „Győzni fogunk és hétfőn már sorok fognak állni” – mondta.

A nagy nemzetközi futballtornák idején mindig felbukkan néhány angol drukker, aki vakon hisz a diadalban, és eme hitét egy tetoválással fejezi ki.

Így volt ez 2018-ban, a vb idején és a Covid utáni, 2021-es Eb-n is.

Jack Wilkinson, Dan barátja és egyben a Reign Barbers and Tattoos nevű szalon tulajdonosa, nem hitte, hogy megtörténik, egészen addig, „amíg a tű hozzá nem ért a bőréhez”. „Nagyon szürreális a dolog, de jól jellemzi Dant, aki eléggé csodabogár és Mr. Pozitív” – tette hozzá.

A tetováló közben háromszor is rákérdezett nála, hogy tényleg akarja-e a rajzot, de még ő is az angolok győzelmében hitt (és 3-1-es diadalt jósolt), míg főnöke óvatosabb volt, és azt mondta, hogy tizenegyespárbajjal ér véget a meccs.

Jót tett az Eb a gazdaságnak

Annyit azonban hozzáfűzött, hogy az angol csapat menetelése (vagy inkább előrebukdácsolása) a tornán jót tett az ország gazdaságának és az ő vállalkozásának is.

„Fodrászat is vagyunk, és vasárnap általában nem nyitunk ki, de sokan szóltak, hogy szeretnék rendbe hozni a frizurájukat a meccs előtt… A gazdaság eléggé szenvedett a Covid miatt, de az Eb jó kis lökést adott neki, különösen az olyan kisvállalkozásoknak, mint az enyém” – mondta.

Nos, Jacknek valószínűleg a következő két évben (a 2026-os világbajnokságig) sem kell szégyenkeznie, Dan viszont a rátetovált hatalmas kupával talán jobban tenné, ha ezentúl hosszú nadrágban járna, vagy átdolgoztatná a combján díszelgő mementót. Jobban tenné, de nem teszi.

"Nem fogom letakartatni. Abszolút nem sajnálok semmit, és még mindig szeretem a tetoválást"

– mondta az Evening Standard című lapnak.