Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

Összeült az új brit parlament: a protokoll a régi, az arcok újak

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 10. 21:59
Összeült az új brit parlament – benne az olyan új képviselőkkel, mint az egykori brexitvezér, Nigel Farage. Rishi Sunak volt miniszterelnök kinevezte az ellenzéki árnyékkormányt – közben az új kormányfő, Keir Starmer nem ad egyenes választ: mikor tolja fel két és fél százalékra a védelmi kiadásokat.

A Munkáspárt masszív győzelmével sok minden változhat a brit politikában. De a protokoll nem. Az új képviselők kedden először léptek be Westminster ódon épületébe. Nem változott az sem, hogy újraválasztották az „Order, order!” „Rendet, rendet!” bekiabálásairól ismert házelnököt – Sir Lindsay Hoyle-t.

A konzervatív sajtó úgy tálalta az eseményt, hogy „összeült a Vörös Parlament” – utalva Sir Keir Starmer pártjának hatalmas, 411 fős többségére. Mivel a 643 mandátum összes gazdája egyszerre nem tud leülni, a zsúfolásig megtelt az ülésteremben pár tucat képviselőnek állnia kellett.

Sir Keir tapsolva fogadta képviselői bevonulását és pár szót váltott elődjével, a nagy vereséget elkönyvelő Rishi Sunakkal. Szűzbeszédében azt mondta: új fejezetet nyit és nemzeti megújulást ígért.

A protokoll azt is előírja, hogy a képviselők nem kaphatnak fizetést, nem szólalhatnak fel és nem szavazhatnak, amíg fel nem esküdtek a koronára. A folyamat több napig tart.

„Esküszöm a mindeható Istenre, hogy a törvény szerinti hű követője leszek őfelsége, Károly királynak és leszármazottainak!” – mondta az első eskütevő, Sorcha-Lucy Eastwood, aki az északír Alliance párt képviselője. A szintén északír Sinn Fein hét képviselője közben hagyományosan nem veszi fel brit mandátumát.

A brit közvélemény számára azonban érdekesebb volt a korábbi munkáspárti vezér – mára Gáza-párti független – Jeremy Corbyn, továbbá volt árnyékminisztere, az antiszemitának mondott megjegyzése miatt egy időre felfüggesztett Diane Abbot esküje. Ő megkapta a Ház Anyja címet is. Starmer beszédében őt is méltatta – annak ellenére, hogy korábban épp ő döntött a felfüggesztéséről, amit a nagy nyomás miatt visszavont.

Egy további képviselő wales-i, egy másik pedig a délnyugat-angliai cornish nyelven tette le az esküt. Sok figyelmet kapott Nigel Farage, a brexitet kikényszerítő egykori Brit Függetlenségi Párt volt vezére, aki nyolcadik próbálkozása után végre bejutott a törvényhozásba. „Mi vagyunk a rókák a tyúkketrecben” – mondta pártja, a Reform ötfős csapatáról, figyelmeztetve a torykat és a munkáspártiakat, hogy a jövőben számolni kell velük.

Szót kapott az immár exkormányfő, Rishi Sunak, aki lemondott konzervatív pártvezetői posztjáról, de az utódválasztása nem lesz gyors. Gratulált Starmernek, és azt mondta: a viták ellenére egyesíti őket, hogy becsülettel akarják szolgálni az országot és választókerületük szavazóit. Előtte kinevezte az „átmeneti árnyékkormányt” – amelyben nem kapott helyet utolsó külügyminisztere, David Cameron.

Közben a NATO-csúcsra érkezett Keir Starmert máris bírálták: bár az ígérte, a GDP két és fél százalékára emeli a védelmi kiadásokat, nem hajlandó válaszolni arra, hogy ez mikor történik meg. Ez a költségvetési kiadások jövő héten induló áttekintése után derül ki – hangoztatta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összeült az új brit parlament: a protokoll a régi, az arcok újak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást