Nyitókép: kynny/Getty Images

Újabb gigantikus akkumulátorgyár épül – a magyar határ túloldalán

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 25. 15:05
Szlovákia beruházási szerződést írt alá az InoBat és a kínai Gotion csoport vállalatainak konzorciumával egy elektromos járművek akkumulátorainak gyártására szolgáló üzem építéséről 1,2 milliárd euró értékben.

A nagysurányi GIB EnergyX Slovakia 214 millió euró összegű beruházási támogatást kap az államtól. Ebből 150 millió eurót támogatás formájában, 64 millió eurót pedig jövedelemadó-kedvezmény formájában – jelentette be Denisa Saková szlovák gazdasági miniszter.

A GIB EnergyX, amely a kínai Gotion csoport és a szlovák InoBat vállalat közös vállalkozása, 1300 embert kíván foglalkoztatni 2027-ig. „A kedvezményezett beruházási tervének célja egy új ipari gyártóüzem létrehozása, amely autókban használatos lítium-vas-foszfát akkumulátorok gyártására összpontosít” – áll a gazdasági minisztérium által jóváhagyott javaslatban. Az itt legyártott akkumulátorok az Európai Unió piacára kerülnek.

„A szerződésnek köszönhetően egy nagy akkumulátorgyártó gigagyár épül meg Szlovákiában. Az akkumulátorokat elektromos autók gyártásánál fogják felhasználni. És aminek még jobban örülök, hogy a társaság egy szlovákiai kutatóközpont létrehozását is megígérte, közvetlenül Nagysurányban” – tájékoztatott a gazdasági tárca vezetője.

Az üzem termelési kapacitása kezdetben évi 20 gigawattóra lesz, ami 70 kilowattórás akkumulátorok esetén több mint 285 ezer darab, elektromos járművek meghajtására szolgáló akkumulátor legyártását jelenti. A gyártás a tervek szerint 2027 elején indul, a teljes termelés pedig 2027 júniusában várható. A kínai beruházó szerint a jövőben Szlovákia nemcsak az egy főre jutó legyártott autó, hanem az egy főre jutó legyártott akkumulátor tekintetében is világelső lesz.

Az akkumulátorgyár szlovákiai megépítése helyi szinten támogathatja a teljes gyártási folyamat fenntarthatóságát, az alapanyagoktól az akkumulátorok újrahasznosításáig. Ugyanakkor a gyár teljes ellátási láncába számos szlovákiai vállalatot be lehet vonni. A Szlovákiai Autóipari Szövetség is úgy véli, hogy a nagysurányi akkumulátorgyár rendkívül pozitív hatással lesz a szlovákiai autóiparra.

Például a legújabb szlovákiai autógyár, a Volvo működésére, amely 2026-ban kezdi meg az elektromos autók gyártását a Kassa melletti kassamindszenti gyártócsarnokban. A svéd autóóriás a jövőben teljes termelés mellett 3300 embert akar foglalkoztatni, a szlovák gazdasági minisztérium számításai szerint az egyes alvállalkozókkal együtt összesen mintegy 12 ezer munkahelyet teremt majd Kelet-Szlovákiában. A Volvo teljes szlovákiai beruházása 1,2 milliárd eurót tesz ki, amelyhez az állam mintegy 270 millió euró közvetlen beruházási támogatással járul hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
241 millió eurós állami támogatást kap a nagysurányi gigaakkugyár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást