Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

A csehek már a szavazófülkében vannak – eredmény mégsem lesz vasárnapig

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. június 7. 16:12
Csehországban pénteken 14 órakor nyitottak a szavazóhelyiségek, és elkezdődött a kétnapos EP-választás, ezt megelőzően csütörtök este zajlott le az utolsó választási vitaműsor a televízióban. A kampány során a legnagyobb visszhangot az európai zöld átállás terve és a migráció témája váltotta ki. A kampányt ugyanakkor a személyes csatározások uralták választási programok helyett.

Csehországban kétnapos az európai parlamenti választás, pénteken és szombaton is az urnákhoz járulhatnak a választópolgárok. A szavazóhelyiségek szombat délután kettőkor zárnak, de az eredményhirdetéssel – akárcsak az unió összes többi tagállamában – megvárják a vasárnap este 11 órát, amikor az utolsó választási helyiségek is bezárnak Olaszországban.

Harminc párt és koalíció indul az európai parlamenti választáson, a cseheknek (is) 21 képviselői szék jut a 720 fős brüsszeli testületben.

Az elmúlt hónapokban ismertetett közvélemény-kutatások rendre az ellenzéki ANO mozgalmat hozták ki a választás győztesének, de az utolsó hetekben jól hajrázott a Spolu pártkoalíció, amely most csak pár százalékkal van lemaradva az Andrej Babiš korábbi miniszterelnök által irányított ANO mögött.

Négy közvélemény-kutató intézet országos felméréseinek összesített eredménye szerint az ANO 26-27 százalékon áll, míg a Spolura a választók 20-22 százaléka adná a voksát. A kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek, valamint a Cseh Kalózpárt külön-külön 8-13 százalékra számíthat.

Az említetteken kívül bejutna még az Európai Parlamentbe az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia, amely idén a parlamenten kívüli Trikolóra párttal indul, a kommunista párt és a parlamenten kívüli Prísaha-Motoristi pártkoalíció.

A választási kampány két meghatározó témája a Green Deal és a migráció volt. A cseh gazdák az európai zöld megállapodás elleni tiltakozásul idén februárban több száz traktorral bénították meg a fővárost, Prágát.

„A Green Dealt sajnos Andrej Babiš és az ANO-kormány fogadta el, a hibák helyrehozása pedig ránk maradt” – mondta a csütörtök esti választási vitaműsorban Petr Fiala miniszterelnök a Spolu pártkoalíció képviseletében.

Karel Havlíček, az ANO mozgalom képviselője visszautasította a kormányfő bírálatát. „Babiš úr az utolsó részletekig megbeszéléseket folytatott a Green Dealről. Neki köszönhető, hogy a zöld megállapodás ma nem kötelező érvényű minden tagállam számára” – mondta.

Jiří Pehe politológus szerint a választási kampányt a személyes csatározások uralták a választási programok kifejtése helyett. „Több jelölt azt sem igazán tudja, pontosan miről szól az európai parlamenti képviselet, és milyen munka vár rá az Európai Unióban” – jegyezte meg a politológus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A csehek már a szavazófülkében vannak - eredmény mégsem lesz vasárnapig
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást