Nyitókép: Pixabay

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. május 11. 20:05
Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

A cseh sörgyárak szövetségének éves jelentése szerint tovább csökken a sörfogyasztás Csehországban. Az egy főre jutó átlagosan elfogyasztott mennyiség egy év alatt 136 literről 128 literre esett vissza, ami történelmi mélypontnak számít. A sörfogyasztásra mindenekelőtt a gazdasági bizonytalanság és a megváltozott fogyasztói szokások vannak negatív hatással.

Tomás Slunecko, a sörgyárak szövetségének elnöke szerint az éves sörfőzési adatok már negyedik éve a 2010-es év szintje alatt vannak. „A tavalyi évre remélt pozitív változást sajnos a gazdaság aggasztó helyzete kedvezőtlenül befolyásolta, ami a vendéglői fogyasztásokat is érintette. Ez a tendencia különösen a kisebb városokban és falvakban erős” – jegyzete meg a szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a fogyasztói szokások változását is megfigyelték, az alkoholmentes sörök és egyéb söralapú kevert italok iránt egyre nagyobb kereslet mutatkozik. A cseh sörgyárakban tavaly 1,4 millió hektoliter készült ezekből a radlerekből, ami 9,3 százalékkal több mint 2022-ben.

A külföldi piacra szánt sörmennyiség is kevesebbnek bizonyult. 5,2 hektoliter sört exportáltak, 4,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ez a mutató a 2018-as szintnek felel meg. A külföldi országok közül továbbra is Szlovákiába, Németországba és Lengyelországba adják el a legtöbbet a Csehországban főzött sörökből. Magyarország zárt a negyedik helyen. A magyar fogyasztókat a dél-koreaiak és az amerikaiak követik a sorban.

A csapolt sör fogyasztásának előző évi enyhe növekedése után a kocsmákban és éttermekben az értékesítés 2023-ra ismét 31 százalékra csökkent. A Covid-járvány éveit leszámítva ez a legalacsonyabb adat, és azt mutatja, hogy a fogyasztók továbbra is az otthoni sörfogyasztás irányába mozdulnak el. Pedig alig 15 évvel ezelőtt még a cseh sör több mint felét, 51 százalékát kocsmákban és éttermekben itták. A statisztikák szerint a csehek továbbra is a hagyományos 11 és 12 százalékos lager típusú söröket részesítik előnyben, amelyek az eladások 57 százalékát teszik ki.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kevesebb sört isznak a csehek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást