Nyitókép: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Szlovák elnökválasztás: egy valamit elképzelhetetlennek tart a magyar jelölt

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. március 20. 09:14
A hétvégén elnököt választ Szlovákia. Forró Krisztián, a szlovákiai magyar párt elnöke – aki hétfőn Orbán Viktorhoz is ellátogatott – az államfőjelöltséggel a magyar közösség politikai képviseletének fontosságára és a régiók problémáira kívánja felhívni a figyelmet.

A Median közvélemény-kutató ügynökség március 7. és 13. között elvégzett felmérése szerint a szlovák elnökválasztás első fordulójában Ivan Korčok egykori külügyminisztert a megkérdezettek 35,7 százaléka választaná, míg szorosan mögötte a második helyen Peter Pellegrini végezne, 34,2 százalékkal. A tíz induló közül kettejüket tartják a legesélyesebbnek arra, hogy bejussanak az államfőválasztás második fordulójába. Az április 6-ra kiírt második körben viszont már fordulna a kocka, a kieső jelöltek szavazóinak többsége ugyanis Peter Pellegrinire szavazna, így a pozsonyi parlament elnöke lenne Szlovákia köztársasági elnöke csaknem 53 százalékos támogatottsággal. Vele szemben Ivan Korčok a szavazatok 48 százalékát gyűjtené be.

A magyar elnökjelölt, Forró Krisztián támogatottsága a Median szerint 2,7 százalékos. A Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztáson való indulással a magyar közösség politikai képviseletének fontosságára és a régiók problémáira kívánta felhívni a figyelmet a választási kampány során. Azt egyelőre nem árulta el, hogy a második fordulóban kinek a támogatását javasolja a választóinak, de elképzelhetetlennek tartja, hogy ő Ivan Korčokra szavazna. A Markíza televízió elnökjelölteket bemutató műsorában Forró Krisztián elmondta, hogy

a köztársasági elnök jogköreit és lehetőségeit a jogalkotás terén bővítené, mivel az államfőt közvetlenül a lakosság választja, és ez erős felhatalmazást jelent.

Éppen ezért nemcsak a törvények megvétózására lehetne joga, hanem törvénytervezetek beterjesztésére is. Az ukrajnai háború kapcsán kijelentette, nem ért egyet fegyverek küldésével, és hangsúlyozta, hogy minél hamarabb meg kellene kezdeni a béketárgyalásokat.

Forró Krisztián hétfőn Orbán Viktorhoz is ellátogatott. A magyar miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a szlovákiai magyar párt elnökét. „Az összefogást, az összetartást és a felvidéki magyarság megerősödésének fontosságát emeltük ki” – áll a Magyar Szövetség elnökének sajtónyilatkozatában, amelyben Forró Krisztián azt is közli, hogy mindketten hangsúlyozták a visegrádi együttműködés jelentőségét, szerintük ugyanis a véleménykülönbségek ellenére a V4-eknek meg kellene keresniük azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek.

Szlovákiában közvetlenül az állampolgárok választják meg a köztársasági elnököt, aki ennek ellenére főleg reprezentatív funkciókkal bír. Az államfőválasztás kétfordulós, az elnök megbízatása öt évre szól. Az első fordulót március 23-án, szombaton tartják. Ahhoz, hogy már az első körben legyen államfő, a győztesnek az érvényes szavazatok több mint felét kell megszereznie. Ellenkező esetben második fordulóra kerül sor, melyet április 6-án rendeznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovák elnökválasztás: egy valamit elképzelhetetlennek tart a magyar jelölt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást