Nyitókép: Varsescu/Getty Images

Durvul a hangnem Pozsonyban

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. január 22. 06:15
Robert Fico szlovák miniszterelnök amerikai szolgának nevezte az államfőválasztáson induló Ivan Korčokot, az elnökválasztáson való indulását a múlt pénteken hivatalosan is bejelentő Peter Pellegrini mögé viszont pártjával, a Smerrel együtt támogatja.

„A Smer vezetősége egyöntetűen úgy határozott, hogy a párt Peter Pellegrinit, a Hlas elnökét támogatja a köztársaságielnök-választáson” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a közszolgálati rádió hétvégi vitaműsorában.

„Ő nem Amerika szolgája, mint Ivan Korčok, hanem egy olyan ember, akinek van saját véleménye, és megosztás helyett az egyesítés a célja”

– mondta Robert Fico, hozzátéve, hogy Pellegrini mellett szól a nemzetközi tapasztalata, a jó kapcsolatai, és hogy erős baloldali érzelmű ember. A Smer nyilvános rendezvényt is szervez Pellegrini támogatására.

Peter Pellegrini, a hármas kormánykoalíció második pártjának, a Hlasnak az elnöke pénteken hivatalosan is bejelentette, hogy megméretteti magát az államfői székért. Elmondta, hogy ha megnyerné a választást, akkor lemondana a Hlas elnöki posztjáról és a parlament házelnöki székéről is. Úgy véli, az elnök nem lehet sem kormánypárti, sem ellenzéki.

Szerinte téves az az elképzelés, hogy a köztársasági elnöknek ellensúlyoznia kell a kormányt.

„Személyesen fogom garantálni, hogy Szlovákia továbbra is erős tagja legyen az Európai Uniónak és a NATO-nak. De olyan szuverén külpolitikát fogok folytatni, amely elsősorban a szlovák nemzeti érdekeket védi” – jelentette ki Peter Pellegrini.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legújabb, január 11. és 16. között végzett felmérése szerint Pellegrini támogatottsága az elnökválasztás első körében ugyan maradt 41 százalékos, ám Ivan Korčoké 38 százalékra jött fel a novemberi 30 százalékról. A volt külügyminiszter tavaly augusztus végén jelentette be, hogy indul az államfői tisztségért. Több mint 40 ezer támogatói aláírást gyűjtött össze, hogy elindulhasson a választáson.

„Az fog eldőlni, hogy olyan ember kerül-e az államfői székbe, aki a miniszterelnök asszisztenseként fog működni, vagy olyan, aki egyrészt képes az együttműködésre, de arra is, hogy világos álláspontot képviseljen, és egyértelműen szembehelyezkedjen azokkal a dolgokkal, amelyek nincsenek rendben” – jelentette ki az ellenzék támogatását élvező Ivan Korčok, aki megválasztása esetén függetlenséget és pártatlanságot ígér.

Szlovákiában a köztársasági elnökválasztás első fordulóját március 23-án tartják. A választás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több mint felét. Amennyiben ez egy jelöltnek sem sikerül, a második fordulóba a két legjobb eredménnyel rendelkező jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa. Amennyiben második fordulóra is sor kerülne, azt április 6-án tartják meg. A jelenlegi szlovák államfő, Zuzana Čaputová megbízatási időszaka 2024. június 15-én jár le, Čaputová már korábban bejelentette: nem indul az idei megmérettetésen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Élesednek a vélemények a szlovák elnökválasztás előtt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást