Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Robert Fico közölte Denisz Smihallal: Szlovákia nem hisz az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. december 5. 21:34
Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfői telefonbeszélgetésük során megerősítette Denisz Smihal ukrán kormányfőnek, hogy Szlovákia humanitárius és civil segítséget nyújtana Ukrajnának. Egyúttal bejelentette, hogy 2024 elején a szlovák-ukrán határon találkozik vele.

„Nem hiszünk az ukrajnai konfliktus katonai megoldásában, mert az csak felesleges vérontáshoz vezet, eredményre nem” – jelentette ki Robert Fico. Kizárta, hogy a hadseregtől és az állami raktárakból fegyvert és lőszert szállítanának Ukrajnába. Kijelentette, hogy Szlovákia kész segíteni Ukrajnának az aknamentesítésben, ehhez speciális felszereléseket szállítani, együttműködni az energiaszektorban, beleértve a lakosságot szolgáló nukleáris létesítmények felügyeletét, és humanitárius segélyt nyújtani Ukrajnának.

Megerősítette továbbá, hogy Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát. A szlovák behozatali tilalom eddig négy termékre, a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgóra vonatkozott. A mostani döntés a behozatali tilalmat más agrártermékekre is kiterjeszti, egyebek mellett az árpára, a búzalisztre, a mézre, a malátára, a szójára, a cukorra és az étolajgyártás során keletkező melléktermékekre is.

A lépést a szlovák kormányfő azzal indokolta, hogy az ukrán agrártermékek ellenőrizetlen beáramlása ellehetetleníti a szlovákiai agrártermelőket, akiknek az ukrán termékek behozatala már ez idáig 110 millió euró – mintegy 40 milliárd forint – kárt okozott.

Szlovákia még szeptemberben döntött arról, hogy – Magyarországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nemzeti hatáskörben fenntartja az ukrán gabonabehozatal tilalmát, miután a brüsszeli bizottság nem hosszabbította meg a szeptember 15-én lejárt uniós szintű intézkedést.

Robert Fico megerősítette, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna és Moldova európai perspektíváját, de a nyugat-balkáni országokéval együtt. Támogatja az Európai Unió 2024-2027-es költségvetésének közelgő felülvizsgálatát is az általa korábban meghatározott feltételekkel. Az említett területeken való együttműködés az új év elején téma lesz a szlovák és az ukrán miniszterelnök találkozóján.

Denisz Smihal a telefonbeszélgetés után közölte, Robert Ficóval körvonalazták a kétoldalú együttműködés kiemelt területeit: az újjáépítést, az energetikát és a határ menti infrastruktúra fejlesztését.

Az ukrán kormányfő hozzátette, tárgyaltak a szlovák-ukrán határon kialakult helyzetről is, ahol a szlovák fuvarozók szervezete múlt péntek óta blokkolja az áthaladó teherforgalmat. A blokáddal azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság azonnali hatállyal állítsa vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélykötelességet.

Az ukrán miniszterelnök ennek ellenére a közösségi hálón tett bejegyzésében azt írta, köszönetet mondott Szlovákiának, amiért következetesen támogatja Ukrajna európai perspektíváját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fico közölte Smihallal, hogy nem hisz az ukrajnai konfliktus katonai megoldásába
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást