Nyitókép: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

„Korunk Oppenheimerének” érkezése az újabb fordulat a ChatGPT-sagában

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. november 23. 07:02
A csevegőrobot gazdája a drámai hétvégi események után visszavette a Microsofttól a kirúgott vezérigazgatót. Egyes elemzők szerint mindez inkább erősíti, hogy független és felelős kezekben maradjon a mesterséges intelligencia fejlesztése.

Sam Altman menesztésével, a kisebbségi befektetőhöz, a Microsofthoz való átigazolásával, és – a legutóbbi fejleményként – sokkoló visszatérésével az OpenAI élére, tele van a világsajtó.

Kommentátorok az olyan döntéshozatal példájának nevezték a többnapos drámát, ami aláássa az emberiség jövőjét befolyásoló technológia felelős módon való fejlesztését. Meglehetősen impulzív volt ugyanis, hogy az igazgatótanács egy órával a döntés után már nyilvánosságra hozta azt, ahogy az is, hogy előtte nem szóltak főbb befektetőiknek. Impulzív volt, ahogy Altman utódját kinevezték, és hogy ő pár óra gondolkodás után igent mondott. Sőt még az is, ahogy a tanács tagjai 48 órával később meggondolták magukat – jegyzi meg a Forbes magazin.

Kedd éjszakára kiderült, hogy a vagdalkozás eredménye Altman visszatérése volt – mivel a cég dolgozóinak többsége fellázadt és azzal fenyegetőzött, hogy távozik. Emellett

új igazgatótanács áll fel, amelyben már helyet foglal Larry Summers volt amerikai kereskedelmi miniszter és Adam D’Angelo, a Quora nevű, kérdéseiről és válaszairól ismert oldal vezérigazgatója.

Érdekes módon a Microsoft – amely a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI kisebbségi befektetője – támogatta Altman visszatérését a cégéhez.

„Hisszük, hogy ez az első lépés a stabilabb, jól informált és hatékony vállalatvezetés felé” – írta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az X-en.

A technológiai óriásnak így is, úgy is jó. Már birtokolja az OpenAI szellemitermék-jogait és egyben legnagyobb ügyfele is. Azzal is elvan, ha „beszállít” neki az innovatív vállalkozás, de ha nincs más út, kész átvenni a tehetségeket és felpörgetni saját MI-fejlesztését.

Az, hogy valójában miért menesztették pénteken Altmant, továbbra is rejtély.

Bennfentesek szerint a fejlesztőknek nem tetszett a stílusa, és az is elterjedt, hogy a non-profitként indult vállalkozás vezérigazgatója egy ideje a cégen kívüli üzleti lehetőségek után kutatott. Mások szerint a cég két táborra szakadt: a „haladjunk gyorsan” többségre és a „haladjunk lassan” kisebbségre. Utóbbiak kerekedtek felül egy időre a hétvégén.

Viszont kirúgása után a teljes dolgozói állomány 70 százaléka – köztük az eltávolítását eredetileg forszírozó Ilya Sutskever társalapító, vezető kutató és igazgatótanácsi tag is – azzal fenyegetőzött, hogy felmond. Sutskever még nyilvánosan bocsánatot is kért. A cég befektetői pedig szervezkedni kezdtek, hogy Altman visszatérhessen.

Altmant, mérhetetlen önbizalma és ambíciója nyomán, „korunk Oppenheimerének” is nevezik – aki véghez vitte egy forradalmi, de pusztító eszköz létrehozását, majd látva, hogy mire használhatják, megbánta, de ekkor meghurcolták és a háttérbe szorították.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mégis visszatér az AI-vezér
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást