Nyitókép: MTI/EPA/Alex Wroblewski

Joe Biden: az USA kitart Ukrajna mellett, de a költségvetésből kimaradt a segélyezési tétel

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. október 3. 07:42
Az elnök sürgette a kongresszusi republikánusokat, hogy támogassák a Kijevnek nyújtandó nagyobb segélyt. Időközben vádemelési indítványig fajuló belviszály keletkezett a republikánusoknál.

Biden elnök azt követően beszélt Ukrajna további segélyezéséről, hogy a kongresszus szombaton elfogadott egy átmeneti törvényjavaslatot, amely több mint egy hónappal meghosszabbította a kormányzat finanszírozását. Ezzel elkerülték a leállást, amelynek nyomán a szövetségi kormány több mint 4 millió alkalmazottjának nagy része nem kapott volna fizetést.

Ilyen már többször előfordult és azzal járt, hogy számos állami szolgáltatást felfüggesztettek, mert kényszerszabadságra küldték a közalkalmazottakat. A mostani leállás az ukrán pilóták F-16-os harci gépek használatára való kiképzését is megakasztotta volna, mivel az amerikai állam fizeti angol nyelvtanáraikat.

A demokrata és republikánus támogatással elfogadott finanszírozási törvényjavaslat nyomán a keményvonalas republikánus Matt Gaetz képviselő közölte:

mindent megtesz, hogy leváltsák Kevin McCarthyt, a képviselőháznak a demokratákkal alkut kötő republikánus elnökét. Nem is tétovázott, még hétfőn vádemelési indítványt terjesztett be

McCarthy felelősségre vonására. Gaetz indítványa valószínűleg a következő napokban konfliktust robbant ki a képviselőházban. "Nosza! Rajta!" - válaszolt azonnal McCarthy a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

A Donald Trump korábbi amerikai elnökhöz közel álló Gaetz azzal vádolta meg McCarthyt, hogy a "titkos megállapodást" kötött Joe Biden elnökkel Ukrajna további támogatásáról. Indítványának elfogadásához a képviselőház többségének támogatására lenne szükség.

A Republikánus Párt jobbszárnya határozottan ellenzi a Kijevnek szánt további pénzek felszabadítását, mivel úgy vélik, hogy ezt a pénzt inkább az Egyesült Államok és Mexikó határán kialakult migrációs válság leküzdésére kellene fordítani. Ez a képviselőcsoport számos kérdésben gyakorlatilag vétójoggal rendelkezik a képviselőházban, tekintve, hogy a republikánusok igen csekély többségben vannak az intézményben.

Joe Biden: elvárom a házelnöktől a vállalás betartását

A költségvetést érintő, szombaton elfogadott törvényjavaslat november 17-ig biztosítja a szövetségi állam működését, és csak úgy tudták elfogadni, hogy kihagyták belőle a Kijevnek nyújtott támogatást. Biden elnök elmondta, hogy a republikánusok ígéretet tettek arra, hogy külön szavazás keretében biztosítják ezt a támogatást.

"Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy megszakadjon Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása. Teljes mértékben elvárom a házelnöktől, hogy tartsa be vállalását és biztosítsa a szükséges támogatást, hogy segítsük Ukrajnát, hogy meg tudja védeni magát az agresszió és a brutalitás ellen" - mondta Biden a Fehér Házban újságíróknak.

A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint Biden a republikánus ígéretekre utalt, miszerint külön törvényjavaslatot fogadnak el a kérdésben. Biden a múlt hónapban, Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása során biztosította Zelenszkijt, hogy az Egyesült Államok továbbra is erőteljesen támogatja az Oroszország elleni harcát, annak ellenére, hogy egyes republikánus törvényhozók ellenzik azt.