Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Belehúzott az európai uniós pénzek lehívásába Szlovákia

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. augusztus 1. 15:25
Júniusban közel négyszer annyi támogatást hívtak le az alapokból, mint áprilisban vagy májusban. Az év végéig még 3,7 milliárd euró áll rendelkezésre a régi uniós alapokból. Ebből az összegből 2,4 milliárd eurót kell Szlovákiának lehívnia klasszikus projektek révén.

Hogy az uniós források felhasználása szempontjából Szlovákia a legrosszabbul teljesítő uniós tagországok közé tartozik, arra az Állami Számvevőszék is felhívta a figyelmet. Ľubomír Andrassy, a számvevőszék elnöke június elején azt mondta, hogy az utolsó olyan év elején, amely során Szlovákia még a korábbi programozási időszak európai pénzügyi támogatásait felhasználhatja, a teljes keretnek csak kevesebb mint a 65 százalékát használta fel.

Az idei évre így több mint 5 milliárd euró maradt.

Az elnök szerint európai összehasonlításban Szlovákia hosszú ideje a legrosszabbul teljesítő tagországok közé tartozik, csak Spanyolország és Olaszország van még nála is kilátástalanabb helyzetben.

Balík Péter, a szlovák szakértői kormány magyar származású régiófejlesztési minisztere a legutóbbi kormányülés után viszont már jelezte, hogy a kabinet által foganatosított intézkedések működnek, és egyre hatékonyabban zajlik az európai uniós pénzek lehívása. Ódor Lajos kabinetjének kinevezése óta két hónap telt el. A miniszterelnök úgy tájékoztatott, hogy a kormány hivatalba lépése óta a támogatások lehívása 593 millió euróval emelkedett, ami 4,1 százalékos növekedést jelent.

Míg az előző kormány áprilisban és májusban 100–120 millió eurót hívott le, addig a szakértői kormánynak júniusban négyszer többet sikerült, összesen 458 millió eurót.

A pozsonyi Új Szó napilap cikke szerint az év végéig még 3,7 milliárd euró áll rendelkezésre a régi uniós alapokból. Ebből az összegből 2,4 milliárd eurót kell Szlovákiának lehívnia klasszikus projektek révén. A régiófejlesztési tárca tájékoztatásában kiemelte, az Integrált Regionális Operatív Programból átcsoportosítják a pénzeszközöket más fontos célkitűzések finanszírozására. Például az ukrajnai háború okozta migrációs válság következményeinek kezelésére és az energiaválság miatt bajba került háztartások megsegítésére. „2,4 milliárd eurót kell lehívnunk, a kimerítetlen források kockázatát 800 millió euróra azonosítottuk, amikor beléptünk a kormányba. Az egész kabinetet bevetettük, hogy ezen javítsunk. Szeptemberben lesz a projektkockázati jelentés áttekintése. Ezután döntünk majd arról, hogy mely forrásokat csoportosítjuk át más projektekre.

Az a célom, hogy a rizikós 800 milliót kevesebb mint a felére csökkentsük”

– jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök.

A kormánytagok tájékoztatására szinte azonnal reagált az ellenzéki Hlas párt, és számon kérte az előző kormányok gyenge teljesítményét. „A szakértői kormány ma megerősítette, hogy elődjeik teljesen alkalmatlanok voltak. A kabinet négyszeresére gyorsította fel a régi uniós források lehívását, és még mindig 3,7 milliárd euró kimerítetlen forrásunk van. Ez azt jelenti, hogy Igor Matovič és Eduard Heger kormánya szó szerint semmit sem csinált” – rótta fel Peter Pellegrini, a Hlas elnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Belehúzott az európai uniós pénzek lehívásába Szlovákia
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást