Nyitókép: Getty Images/ NurPhoto

Ivóvíz vagy étel? Rejtélyes bénulások kiváltó okára vadásznak Peruban

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. július 30. 17:20
Rejtélyes bénulás - Peruban azért hirdettek egészségügyi vészhelyzetet, mert több mint kétszáz embert sújtott egy ritka szindróma, ami különösen az elmúlt hetekben csapott le gyakran.

Az, hogy mi történik a perui betegekkel nem akkora rejtély – a ritka Guillain-Barré-szindróma bénítja meg őket. Az viszont nem világos, hogy az év eleje óta miért csapott le 231 emberre. Négyen bele is haltak a bénulásba.

Tudósítók szerint az esetek több mint a fele június eleje és július közepe között történt. A legtöbb beteg fokozatosan bénult le – először a lábát, majd lassan más testrészeit sem tudta megmozdítani.

A GBS néven is ismert szindróma nagyon ritka, és az immunrendszer perifériás idegeit támadja meg, ami izomgyengeséghez, a végtagok érzékelésének elvesztéséhez, valamint nyelési és légzési problémákhoz vezet.

Szakértők szerint a tüntetek hetekig is eltarthatnak, de utána a legtöbb beteg mindenféle hosszútávú káros hatás nélkül felépül. A halálozási arány 3 százalék.

Mi okozza a rejtélyes bénulást?

A perui hatóságok a betegektől begyűjtött minták alapján baktériumokra gyanakszanak, amelyek valószínűleg fertőzött vízből vagy ételből származnak.

Négy évvel ezelőtt már volt egy hasonló „járvány” az országban, és akkor a Campylobacter jejuni nevű törzs bizonyult az okozónak. A mostani esetek nyomán országos vészhelyzetet hirdettek az ország 25 körzetében.

A bénulások ellenére sem a perui hatóságok, sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem rendelt el utazási korlátozásokat – bizonyára azért, mert az ideiglenes bénulás általában nem végződik halállal.

A WHO nyilatkozata szerint azonban a Guillain-Barrés-zindróma „potenciálisan életveszélyes” és ezért „a betegeket kórházba kell vinni, ott megfigyelés alá helyezni és nyomon kell követni a légzésüket, pulzusukat és vérnyomásukat”.

Nem terjed emberről emberre

A GBS ellen egyelőre nincs gyógymód, de különböző készítmények mérsékelhetik a tüneteket és gyorsíthatják a talpra állást.

Mivel autoimmun jelenségről van szó, a betegség akut szakaszát immunterápiás beavatkozással kezelik.

Ha az izomgyengeség az akut fázis után is fennmarad, akkor a betegeket rehabilitációra küldik, hogy megerősítsék az izmaikat és visszanyerhessék a mozgásukat.

Tudósítások szerint a legtöbb GBS-esetet két hete, Limából, a fővárosból jelentették és a betegek átlagéletkora 41 év volt. A Daily Mail szerint sok esetet vírus- vagy bakteriális fertőzés (bél- vagy légúti, 23 százalék, illetve 24 százalék) előzött meg.

A Guillain-Barré-szindróma nem terjed emberről emberre, de szakértők szerint fontos a kézmosás és az ételek alapos megválogatása, ha az ember olyan helyre utazik, ahonnan sok esetet jelentettek.

A hír rosszul hathat az évente 3 millió embert vonzó turizmusra és különösen az összes látogató 40 százalékát adó, pénzesebb amerikai turistákra, akik közül 177 ezren fordultak meg az országban 2021-ben, a pandémia előtt, 2019-ben pedig 641 ezren.