Nyitókép: JOSÉ SENA GOULAO

Hazaárulás a vád Prágában az új migrációs EU-szabályok elfogadása után

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. június 16. 21:45
Élesen támadja a kormányt az ellenzék, az egyik politikus egyenesen azt javasolta a kormánynak, hogy kövesse a lengyelek és a magyarok példáját, és utasítsa el a reformcsomagot. A miniszterelnök viszont azt mondja, Csehország számára kedvező a reform.

A cseh parlament alsóházának rendkívüli ülésén az ellenzéki ANO mozgalom vezetője, Andrej Babiš volt kormányfő azt mondta, a cseh lakosság érdekei megkárosodtak azáltal, hogy Vít Rakušan belügyminiszter múlt csütörtökön támogatta a brüsszeli reformcsomagot. „Nem is értem, mert ez ellentétes magával a kormányprogrammal is. Lényegében újabb illegális migránsok meghívását jelenti Európába” – mondta Abdrej Babiš még az ülés kezdete előtt.

Az ugyancsak ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia, az SPD mozgalom frakcióvezetője, Radim Fiala osztotta Babiš véleményét. Azt állította, hogy a kormány az európai uniós migrációs reformcsomag jóváhagyásával elárulta a cseh nemzeti érdekeket. Tomio Okamura, a mozgalom elnöke Vít Rakušan brüsszeli szavazását hazaárulásnak minősítette, úgy vélte, a belügyminiszternek, de az egész kormánynak is le kellene mondania. A cseh kormánynak Magyarország és Lengyelország példájára el kellene utasítania a brüsszeli migrációs reformcsomag támogatását, mert az veszélyezteti Csehország és Európa biztonságát – hangoztatták felszólalásaikban az ellenzéki képviselők.

A cseh belügyminiszter nem hagyta szó nélkül az ellenzéki bírálatokat. „Andrej Babiš a kampányban migránsokkal ijesztgette a választókat, s ez bejött neki. Most populista módon csak leporolta ezt az eszközt” – reagált Vít Rakušan. A belügyi tárcavezető kijelentette: a brüsszeli megállapodás a migrációs és menekültügyi csomag reformjáról Csehország és az európai politika egyértelmű sikere és megbízható alapja annak, hogy Európa sikerrel megbirkózzon a migrációval. „Minden tagállam saját maga dönti el, hogyan kíván bekapcsolódni a migráció következményeinek összeurópai megoldásába” – magyarázta a kormány álláspontját Vít Rakušan.

A belügyminiszterek brüsszeli megállapodása a migrációs politika reformjáról a kormányfő szerint is értelmes és összhangban van Csehország hosszú távú érdekeivel. Petr Fiala kijelentette: a megállapodás megerősíti az unió külső határainak védelmét, és felgyorsítja az illegális migránsok kitoloncolásának folyamatát. A miniszterelnök azt vetette az ellenzéki szónokok szemére, hogy velük ellentétben ő nem Lengyelország vagy Magyarország érdekeit védi.

Petr Fiala szerint az Európai Unió migrációs politikájának reformjára azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer nem működik. A cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a reformcsomag végső formáját az Európai Parlament fogja jóváhagyni, ami tekintettel a testület összetételére, nem ígérkezik egyszerűnek. A cseh képviselőház végül több mint négyórás vita után az uniós migrációs reformcsomag visszautasítására vonatkozó ellenzéki javaslatokat elutasította.

(A nyitókép illusztráció.)