Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kibékíthetetlennek tűnik az ellentét a szlovákiai magyar pártban

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. december 11. 18:14
Szombaton rendezték meg a Szövetség országos tanácsának ülését a szlovákiai magyar párt pozsonyi székházában. A megyei és önkormányzati választások értékelése és a januárban esedékes országos kongresszus előkészítése volt a téma, az egyeztetés legfontosabb pontja viszont a Szövetség platformjainak létjogosultsága volt, s ebben a kérdésben nagy a véleménykülönbség párton belül. Az MKP platform tagjai kivonultak az ülésről, Forró Krisztián pártelnök pedig felvetette lemondását.

A Szövetség párt 2021. október 2-án alakult meg. Az egyesült magyar párt létrejöttével hivatalosan megszűntek az elődpártok – vagyis az MKP, a Híd és az Összefogás –, a párt működését tekintve viszont a platformokban való politizálás útját választották, ami már a kezdet kezdetén számos kérdést felvetett a hosszútávú működést illetően. Forró Krisztián pártelnök a tavalyi alakuló kongresszuson arról beszélt, hogy egységes politikai üzenettel kívánják megszólítani a választókat.

Ez az egység viszont igencsak törékenynek bizonyul a párton belül. Szombaton ugyanis összeült a Szövetség országos tanácsa, amelyen mindenekelőtt akörül zajlott a vita, hogy maradjanak-e a párt platformjai, vagy ezek nélkül folytassák a közös munkát.

  • A Szövetségen belüli MKP-platform a platformrendszer felszámolását indítványozta,
  • a Híd és az Összefogás platform viszont ellenezte.

A platformrendszer eltörlése mellett érvelők azt mondják, az egységes Szövetség sokkal gyorsabban, hatékonyabban és rugalmasabban működhetne. Az ellenzők viszont ragaszkodnak a platformok által biztosított integritáshoz, a konszenzusos döntéshozatalhoz, és ahhoz, hogy az egyes kérdésekben eltérő véleményüket az így beállított rendszerben ne tudják lesöpörni az asztalról.

Az ellentétek akkor csúcsosodtak ki, amikor az MKP-platform képviselői szombaton kivonultak a Szövetség országos tanácsának üléséről,

miután a testület véleményt akart formálni abban a kérdésben, hogy eltörölhetik-e a párton belül működő platformrendszert, vagy sem. A tanácsülést követő sajtótájékoztatón csak a Híd- és az Összefogás-platform képviselői jelentek meg a kamerák előtt. Sólymos László, a Híd-platform elnöke elmondta, hogy egy nappal korábban, Forró Krisztián pártelnök az országos tanács minden tagjának elküldte a platformok eltörlésére vonatkozó alapszabálymódosítás tervezetét. Sólymos László azt szerette volna, ha az országos tanács véleményezi a javaslatot, míg az MKP-platform azt javasolta, ne kerüljön sor a szavazásra. Erről terjesztették be azt az ügyrendi javaslatot, amelyet Sólymos végül nem engedett az országos tanács elé, néhányak szerint a párt belső szabályzatával ellentétesen.

Az MKP-platform tagjai ezután vonultak ki az ülésteremből, a tanácskozás pedig félbeszakadt, az előkészített határozatokról sem szavaztak a küldöttek. Az ülés határozatképtelenné vált, mert a 70 tagú testület felét, 35 embert az MKP-platform delegálja. A Híd- és az Összefogás-platformok adják a testület másik 35 tagját. A sajtónak nyilatkozó tanácstagok közül többen megerősítették, hogy Forró Krisztián pártelnök záróbeszédében kijelentette: lemond a Szövetség pártelnöki posztjáról, ha a január 28-ra összehívott közgyűlés nem szünteti meg a platformokat.