Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Dmitrij Peszkov: Oroszország nem akar több területet elszakítani Ukrajnától

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. december 9. 07:49
Jobbára azokat a kelet-ukrajnai településeket támadták december 8-án az orosz erők, amelyeket Moszkva eredetileg magának követelt. Kommentátorok szerint ez is annak a jele, hogy feladhatták a nyugat- és észak-kelet ukrajnai területek meghódításának tervét.

A háború – Vlagyimir Putyin megfogalmazása szerint a különleges katonai művelet – februárban azzal indult, hogy az orosz elnök közölte: nem akarják elfoglalni Ukrajnát. Ehhez képest őszre Moszkva annektálta a korábbi két szakadár ukrajnai területet és az általa részben elfoglalt Herszon és Zaporizzsja régiókat.

A Kreml most közölte, hogy "részben fel akarja szabadítani az új orosz régiók ukrán megszállás alatt álló részeit" – avagy teljesen el akarja foglalni a Donbászt, valamint visszafoglalni Herszon feladott részét. Zaporizzsja esetében azonban feladták a célt, hogy a teljes régiót orosz ellenőrzés alá vonják.

Erre utaltak Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szavai, akitől megkérdezték, hogy készül-e Moszkva további régiókat annektálni. "Erről nincs szó, legalábbis nem volt róla nyilatkozat" – mondta, majd megemlítette, hogy sok munka maradt még az új területek felszabadításával. "A Donyecki Köztársaság ama részére gondolok, amely az Orosz Föderáció része lett, de amelyet újra megszálltak az ukrán csapatok" – mondta.

A Reuters szerint

Moszkva már korábban világossá tette, hogy teljes ellenőrzése alá akarja vonni a jobbára orosz ajkú Donyeck és Luhanszk régiókat, azaz Donbászt.

Az viszont nem tisztázott, hogy Zaporizzsja és Herszon régiók mekkora részét annektálja.

Ha Moszkva csak Zaporizzsjának azokat a részeit akarja megtartani, amelyeket a külvilág által el nem ismert népszavazások idején ellenőrzött, azzal lemondana a régió északi egyharmadáról és fővárosáról, Dnyipro iparvárosról. Oroszország kénytelen volt feladni Herszon régiónak a Dnyepertől nyugatra fekvő részeit és magát a regionális fővárost is. Közben az ukrán erők kezén van a Donyeck régió 40 százaléka, és a Luhanszkból is visszafoglaltak egy szeletet.

Az orosz erők december 8-án Donbászban a földről és a levegőből támadták a teljes demarkációs vonalat. Orosz tankok lőtték Avdiivka frontvárost. Liszicsanszk közelében nagyszámú katonát vetettek be Bilohorivka falu elfoglalására.

Emellett az oroszok sok katonát és a Wagner zsoldosszervezet embereit küldték a hetvenezres lakosságú, donyecki Bahmut elfoglalására, ahol a leghevesebb harcok dúltak. A rendszeres rakétatűz ellenére azonban eddig nem sikerült előretörniük, bár az ukrán veszteségek is súlyosak.

Az oroszok a korábban feladott Liman közelében is megpróbáltak előrenyomulni. Elemzők szerint létszámfölényük végül Bahmut feladására késztetheti Kijevet, addig azonban súlyos veszteségeket mérhetnek az oroszokra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dmitrij Peszkov: nincs szó arról, hogy további régiókat annektálna Oroszország
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást