Nyitókép: Twitter

Unalmas a norvég minta, félfamentes karácsonyra vágyik London

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. november 30. 10:30
Megérkezett a londoni Trafalgar térre a hagyományos karácsonyfa – a II. világháborús segítségért hálás Norvégia ajándéka. De ahogy tavaly, az idén is valami baj van vele. Ami persze szarkasztikus megjegyzésekre késztette a közösségi média felhasználóit.

Karácsony, Trafalgar tér – mesés hangulat. A brit főváros ikonikus terén az utóbbi években advent idején megjelentek a hangulatos faházikók, amelyekből zaftos német wurstokkal, forralt borral és forralt ciderrel csalogatják a sétálókat – akik a bódékban árusító kézművesek – szép, de drága - portékáit is megvásárolhatják.

Már csak a hó hiányzik... meg még valami. A karácsonyfa egyik fele. Ahogy tavaly, az idén is gyorsan beindultak a kommentek a közösségi média felhasználók között, amikor meglátták az új fát, amelyet egyesek „szánalmasnak” tituláltak.

A lucfenyőt minden évben Norvégia küldi Londonba – hálából a britek segítségéért a II. világháborúban és az idei különleges év, hiszen a 75. fa érkezett.

Tavalyi elődjéhez hasonlóan a mostani, 21 méteres luc is megosztotta a londoniakat. 2021-ben olyan tépett állapotban került a londoni térre a fenyő, hogy akkor egyesek feltették a kérdést: „mi van, csak nem léptünk háborúba Norvégiával?”. Mások azzal magyarázták az esztétikai sokkot, hogy a norvégok biztosan így vágtak vissza a sokat szenvedett Manchester United futballklub akkori edzője, a norvég Ole Gunnar Solskjaer menesztéséért.

Az „internet népe” avagy inkább a „közösségi média népe” az idén is futószalagon kezdte szállítani az élcelődő kommenteket – merthogy az idei fenyő sem épp szimmetrikus és mintha hiányozna az egyik fele.

Az egyik felhasználó például megjegyezte: "Mindig is úgy gondoltam, hogy a Trafalgar tér fája szomorú, szánalmas látvány. Ideje egyszer és mindenkorra lefújni ezt a viccet”.

"Olyan fa kéne, amely megmelengeti az ember lelkét, hogy ne kelljen a pohár után nyúlnia és azzal melengetni” – eresztett meg egy viccet egy másik.

Mivel egyelőre Elon Musknak még nem sikerült teljesen elpusztítania a Twittert, így az élcelődők ott bombázták a fát kommentjeikkel. A sudár luc megkapta például, hogy „biztos újrahasznosították”, meg azt is, hogy: „ennél már a padlásról lehozott műfenyő is jobb”. Volt aki azzal magyarázta az állapotát, hogy biztos a Ryanair szállította. Most várhatjuk, hogy Michael O’Leary vezérigazgató vajon őt is elküldi-e melegebb égtájra.

Viszont aki arra gondol, hogy a szállítással lehetett a gond, az jó helyen kapisgál. A lucot először hajóra teszik, majd a brit partoktól kamionnal viszik a fővárosba. Valószínűleg ekkor sérülhetett meg.

Az oslói brit nagykövetség szükségét érezte, hogy megnyilvánuljon és képet posztova világossá tette, hogy a fa "tökéletes állapotban volt, amikor elindult. Tim Roca, a Trafalgar térnek otthont adó Westminsteri Tanács második embere pedig arra szólított fel, hogy elég volt a fa savazásából. „Ez a fa a barátság csodálatos gesztusa. Talán abba kéne hagynunk a piszkálódást csak azért, mert nem úgy néz ki, mintha egy Disney-meséből pattant volna ki”.

A Trafalgar téri fenyő díszítését már megkezdték, de csak a csütörtök esti ünnepségen kapcsolják be a fényeket. Norvégia ajándéka egészen január 6-ig áll majd Nelson admirális oszlopának szomszédságában.

Igazságot a norvég fenyőfának!