Nyitókép: Liz Truss brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart az ország gazdasági helyzetéről Londonban 2022. október 14-én. MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Daniel Leal

Liz Truss feladta tervét, a balhét pedig minisztere vitte el

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. október 16. 10:25
Szinte totális hátraarc és vezéráldozat – a brit kormányfő lemond adócsökkentő csomagja egy részéről. Emellett menesztette pénzügyminiszterét. Vajon Liz Truss túléli-e az okozott pénzügyi válságot?

Számítani lehetett rá és be is következett: Liz Truss brit miniszterelnök feladta a font árfolyamát és a brit nyugdíjalapokat majdnem bedöntő adócsökkentő programja egy részét.

Emellett pedig lapátra tette a terv társszerzőjét, Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert – de ő, a másik szerző kitart a hatalomban.

Truss, aki a piacokon pánikot okozó és a brit állam, a bankok és a lakástulajdonosok számára a hiteleket megdrágító adócsökkentési programmal nyerte meg a konzervatív párt vezetőválasztását és lett kormányfő, ezt rögtönzött sajtótájékoztatóján jelentette be.

Határozott arccal, az ingadozás jelét nem mutatva adta elő amitől nemcsak politikai ellenfelei, de sok konzervatív hátán is felállt a szőr: hogyan változtatta meg álláspontját és dobta angolosan fogalmazva a busz alá egyik közeli barátját és szövetségesét.

„Ma határozottan léptem fel, mert számomra országunk gazdasági stabilitása a prioritás. Miniszterelnökként mindig az ország érdeke vezérel” – mondta. Azt, hogy az angol font esni kezdett a dollárral szemben, hogy megdrágultak a hitelek – amelyek kamatai egy ideig már így is maradnak – és hogy a brit nyugdíjalapokat az angol központi banknak kellett kimentenie, így kommentálta:

„a mini-költségvetés gyorsabban és messzebb ment, mint ahogy a piacok számítottak rá”. Majd közölte: feladja a tervét, hogy 25-ről 19 százalékosra mérsékelje a társasági adót. „Meg kell nyugtatnunk a piacokat, hogy felelős pénzpolitikát folytatunk és ezért marad az előző kormány által tervezett társasági adóemelés” – mondta. Ez a bejelentés egy korábbi pálfordulást követett – amikor Truss feladta, hogy csökkentse a leggazdagabbak adókulcsát.

Ami pedig még további megrökönyödést váltott ki: Truss kirúgott közeli barátja, Kwarteng utódjának azt a Jeremy Huntot tette meg pénzügyminiszternek, aki masszív társasági adócsökkentést ígérve pályázott a nyáron a kormányfői posztra.

Truss bejelentése végén néhány újságírói kérdésre is válaszolt – és bár először konzervatív szellemiségű lapok embereinek adott szót, egyre-másra azt a kérdést kapta: hogyhogy kirúgta a miniszterét, amikor vele együtt írta a gazdasági tervet és ezzel kampányolt a vezetőválasztáson? Bocsánatot kér-e az okozott kárért? Profi politikushoz méltóan előre betanult válaszait ismételgette, majd váratlanul befejezte a sajtótájékoztatót.

Miközben politikai ellenfelei megjósolható módon azt tették, ami várható tőlük, azaz a fejét követelték, a konzervatív Telegraph ezt írta Trussról: micsoda felfordulás! Egy tory képviselő – aki a vezetőválasztás öt fordulójában támogatta - azt mondta az újságnak, hogy „szétzúzta a tekintélyét... most már a saját oldala is felteszi a kérdést: mi értelme van Liz Trussnak, ha nem csökkent adó?... csak azért van biztonságban, mert nincs, aki felváltsa a pártból” – mondta a képviselő.

Voltak olyanok is a tory sorokban, akik Boris Johnson visszahozását kezdték el követelni. A kérdés most az: Jeremy Hunttal az oldalán Truss csitítani tudja-e a vihart egy olyan ország élén, amely általában pénzügyi stabilitásáról volt ismert és irigyelt, vagy netalán pénzügyminisztere veszi majd magára Brutus szerepét?


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Liz Truss feladta tervét, a balhét pedig minisztere vitte el
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást