Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images

Brit szakértők: az omikron másképp fertőz

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. december 21. 20:22
Brit kutatókat meglepte, hogy a koronavírus omikron variánsa nem teljesen úgy fertőzi meg az emberi sejteket, mint a korábbi vírustörzsek.

Miközben a brit egészségügyi szakértők és kormánytanácsadók attól tartanak, hogy a szélsebesen terjedő omikron miatt napi több ezer ember kerül kórházba, a tudósokat a variáns sajátos viselkedése hozta lázba. Az egyik elismert brit szaktekintély, a hangzatos nevű Új és Megjelenő Légúti Vírusfenyegetés Tanácsadó Csoport, a NERVTAG tagja azt mondta, hogy folyamatosan új dolgokat tudnak meg az omikronról.

Bár a jelenlegi elfogadott szakvélemény az, hogy a variáns gyorsabban fertőz, de jobbára enyhébb megbetegedéseket okoz, mint elődei, Ravi Gupta professzor figyelmeztetett: „komoly aggodalomra ad okot, hogy az omikron nyomán megnőhet a megbetegedési és halálozási ráta”.

Néhány héttel ezelőtt, mindössze pár esettel induló debütálása óta napi 12 ezerre ugrott a briteknél az omikron-fertőzések száma. Egyedül Londonban már 10 ezernél több esetet regisztráltak, és ez csak a jéghegy csúcsa, mert a szakértők azt mondják, hogy jóval magasabb lehet az omikron-fertőzési adat.

Gupta professzor a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta: „Nagyon nagy számú embert fog érinteni, mert olyan nagyon fertőző.

Ez potenciálisan térdre kényszeríti az egészségügyi szolgálatot. Tehát nagyon kritikus helyzet elé nézünk”.

Ezért is tartott rendkívüli ülést a kormány, ahol a már minden irányból támadott Boris Johnson miniszterelnök ellenállt a nyomásnak, és nem volt hajlandó karácsony előtt rendkívüli lezárást elrendelni. A tudósok szerint egyértelműen hibázott. Közel száz lázadó konzervatív képviselő azonban már így is kész főnöke fejét venni, mert további súlyos szigorításokat már nem viselnének el.

Gupta, a Cambridge-i Gyógyító Immunológiai és Fertőzőbetegségek Intézet professzora közben azt mondta: a tudósokat bizonyos mértékben meglepte az omikron néhány sajátossága.

Egyes kísérleteik arra utalnak, hogy a vírus változtatott azon, ahogy megfertőzi a sejtjeinket. „Úgy tűnik ez potenciálisan a mutációk eredménye, és előfordulhat, de ne vegyük biztosra, hogy a deltához képest más lett a profilja. De még ha kicsit gyengébb is, a hatalmas számú fertőzés miatt látunk majd olyan embereket, akik nagyon betegek lesznek” – fogalmazott.

És hogy elgyengül-e a koronavírus? A professzor szerint nem:

„a változások miatt nem számítunk arra, hogy hirtelen ártalmatlanná válna.

Nem kéne így értelmezni a munkánkat. De annyit mondhatok, hogy állandóan tanulunk valami újat róla”.

Nagy-Britanniában eddig 12 omikron-fertőzött halt meg, további 104 van kórházban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Brit szakértők: az omikron másképp fertőz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást