Nyitókép: Lukas Kabon/Anadolu Agency/Getty Images

Újabb tesztelés vár a cseh diákokra

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. szeptember 24. 16:33
Az általános iskolás tanulók tesztelésének újabb körére készülnek Csehországban. Az egészségügyi tárca szerint erre azért van szükség, hogy felmérjék, milyen a helyzet az iskolákban akkor, amikor ismét egyre több a koronavírus-fertőzött az országban. Az állam már mintegy 700 ezer tanuló számára megrendelte a teszteket.

Az új tanév elején a cseh általános iskolás tanulókat és a középiskolás diákokat az iskola összes dolgozójával együtt kötelezően három koronavírus tesztnek vetették alá. A teszteket szeptember 1-jén, 6-án és 9-én végezték. Ez alól kivételt képeztek a beoltottak, valamint azok, akik igazolni tudták, hogy az elmúlt 180 napban átestek a Covid-19 betegségen.

Ez a három napból álló tesztkör jó eredménnyel zárult, nem volt szükség országos iskolabezárásra, de azért így is akadt olyan iskola, melyben szüneteltetni kellett a jelenléti oktatást a megbetegedett tanulók magas száma miatt. Ezek egyike Prágában található. A chmelnicei általános iskola igazgatója, Václav Havelka, a cseh köztévének elmondta, hogy vélhetően a fertőzést magukban hordozó, de tüneteket még nem produkáló, más évfolyamba járó testvérpárok terjeszthették el az iskolában a vírust.

Az egészségügyi tárca ezért is tervezte be az újabb tesztelést a diákok körében.

„Azt tervezzük, hogy az újabb tesztkört októberben vagy novemberben ejtjük meg, de egyelőre még nem határoztuk meg ennek konkrét időpontját” – mondta Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter.

A tárca már leadta a rendelést mintegy 700 ezer tesztre, s mellé a Pfizer cég védőoltásából is rendelt, mellyel az 5 és 11 év közti gyerekeket szeretné beoltani. A Cseh Vakcinológiai Társaság biztonságosnak minősítette az oltást e korosztály számára. Csehország azonban Szlovákiával ellentétben megvárja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, s csak ezt követően kezdi el a gyerekeknek beadni a vakcinát. Becslések szerint erre még ebben az évben sor kerülhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb tesztelés vár a cseh diákokra
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást