Nyitókép: Igor Matovic/Facebook

Nagy bosszúsággal indult az oltáslottó-sorsolás Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. augusztus 17. 07:53
Elindult a vakcinalottó sorsolása Szlovákiában, de már az első alkalommal hiba csúszott a gépezetbe. Az egyik kisorsolt azért esett el a 100 ezer eurós, azaz mintegy 35 millió forintos nyereménytől, mert interneten keresztül nézte a tévében közvetített sorsolást, és a közvetítés csúszása miatt nem tudta visszamondani az élő műsorban elhangzott jelszót. A felháborodott kommentelők szerint a szabályokat úgy kell beállítani, hogy aki az interneten követi figyelemmel a vakcinalottó sorsolásának élő közvetítését, annak is legyen esélye nyerni.

Szlovákiában vasárnap este a közszolgálati tévécsatornán elkezdődött az Igor Matovič exkormányfő, jelenlegi szlovák pénzügyminiszter által kitalált vakcinalottó sorsolása. A pozsonyi parlament által júliusban jóváhagyott intézkedés célja, hogy a szerencsejáték növelje az oltási kedvet azok körében, akik még mindig nem oltatták be magukat a Covid-19 betegség ellen.

A verseny szabályzata szerint augusztus 15-től kezdődően

minden héten öt résztvevőt sorsolnak ki a prémium nyereményre, melynek összege egyenként 100 ezer euró, azaz közel 35 millió forint.

Az első nagy nyereményt egy homonnai járásbeli hölgy vihette el, 100 ezer euró ütötte a markát. Ő volt viszont az egyedüli, aki azt követően, hogy kisorsolták, teljesítette a vakcinalottó további feltételeit is. A százezres nyereményhez ugyanis nem elegendő, hogy kisorsolják az embert, hanem 20 másodpercen belül fel kell vennie a telefont, majd a következő 20 másodpercben be kell mondania egy jelszót, amely az élő adás során megjelenik a képernyőn. Ehhez az szükséges, hogy a lottóba beregisztrált, beoltott személyek élőben nézzék a műsort a televízióban vagy az interneten. Az első sorsoláson azonban rögtön kiderült, hogy

az utóbbi verzió magában rejti a bukás veszélyét is, hiába kapcsolják adásba a szerencsést – vagy inkább szerencsétlent.

Az ötödik játékos az előtte kisorsoltak hibái miatt a már 400 ezer eurósra duzzadt, halmozott nyereményt azért nem nyerte meg, mert interneten keresztül nézte a tévéadást. A netes tévé és a valós tévéadás között pedig időcsúszás van, így

a telefonhívás alatt nem tudta megmondani a számára kigenerált jelszót, mert nála még nem volt látható a képernyőn.

Az eset nem hagyta szó nélkül az embereket. Nagyon sokan adtak hangot elégedetlenségüknek amiatt, hogy az ilyen szabályok rengeteg embert megfosztanak a nyeremény lehetőségétől, hiszen a vasárnap esti élő adás ideje alatt sokan éppen munkában vannak, vagy úton vannak az otthonuk és a munkahelyük között, vagy egyszerűen nincs tévékészülékük, se internetük. A drámát maga Igor Matovič pénzügyminiszter is véleményezte a Facebookon, de tömören csak annyit írt, hogy a jövő vasárnap folytatódó sorsoláson így a következő szerencsés beoltottnak már félmillió euró ütheti a markát, amennyiben teljesíti a játékban lefektetett szabályokat.

A szerencsejátékba bekapcsolódhat minden, koronavírus ellen beoltott, 18. életévét betöltött személy, akinek állandó lakhelye van Szlovákiában, és a védőoltást az ország területén kapta meg. Mindezt függetlenül attól, hogy mikor kapta meg a vakcinát. Akiket a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ ilyen módon nyilvántart, már az első adag vakcina után részt vehetnek a lottóban.

A második adag után a sorsolásba regisztrált érintettek megkétszerezik az esélyüket a nyereményre.

Egy hétfőn ismertetett közvélemény-kutatás eredménye szerint Szlovákia lakosságának több mint 66 százaléka elfogadja az oltást. Az emberek mintegy ötöde pedig elutasítja a Covid-19 elleni vakcinát, 11 százaléknyian még hezitálnak. A pénzügyminiszter legutóbb arról tájékoztatott, hogy a 2,3 millió beoltott közül eddig valamivel több mint félmillióan regisztráltak a vakcinalottóba.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy bosszúsággal indult az oltáslottó-sorsolás Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást