Nyitókép: WPA Pool/Getty Images

Boris Johnson nyilvános megszégyenítést akar

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. július 28. 19:53
A brit miniszterelnök közszemlére tenné az antiszociális magatartásért elítélteket, mert szerinte ez rettentené el az elkövetőket. A kormányfő egy sor bűnüldözési elképzelésről beszélt egy rendőrségi látogatáson.

Sajátos módon akar leszámolni a huligánokkal és a szomszédaikat terrorizáló, antiszociálisan viselkedőkkel a brit miniszterelnök. Boris Johnson a történelmi amerikai dél láncba vert és közmunkát végző rabjaira gondolhatott, amikor azt mondta: a láthatósági kabátba bújtatott és közmunkát végző elítéltek látványa elrettentő erejű lesz. A briteknél a hajnalba nyúlóan hangosan bulizó, az utcán randalírozó, a szomszédokat megfélemlítő, szemetelő, mopedeket és autókat lopkodó ’yob’-okat, azaz huligánokat nevezik antiszociálisnak.

Az újabb házi karanténból nemrég szabadult Johnson a déli Surrey grófság rendőrségén tett látogatást, amikor szóba hozta a keményebb fellépést.

„Szerintem a pandémia miatti lezárások felerősítették az antiszociális viselkedést, és ezt fel kell számolnunk” – mondta a kormányfő, és mindezt például „józansági tanúsítójelvényekkel, körzeti megbízott rendőrök munkába állításával és más lépésekkel" érnék el. Johnson úgy fogalmazott, szeretné, ha az antiszociális viselkedésért elítéltek rendesen törlesztenék a társadalom felé felhalmozódott adósságukat.

„Ha ilyen dolog miatt ítéltek el és a büntetés része az ingyenmunka, akkor nem látom,

miért ne lehetnél kint az utcán egy láthatósági mellényben a láncra vert rabok mintájára,

hogy mindenki számára látható módon fizesd vissza, amivel az államnak tartozol" – jelentette ki a brit miniszterelnök.

Jogvédő csoportok dühösen reagáltak. A Liberty azt mondta: Johnson javaslata nem növeli az egyes közösségek biztonságérzetét, hanem az a célja, hogy megbélyegezzen embereket és erősítse a megosztottságot. Egyes szakértők pedig megkérdőjelezték, hogy a szégyen érzete valóban elrettenti-e az egyszer már elítélt elkövetőket.

Tom Gash, a brit Államigazgatási Intézet vezető kutatója szerint a drogokról való leszoktatásra, a kognitív viselkedésterápiára, az oktatásra, foglalkoztatásra és lakhatásra kellene koncentrálni. Ha ezekre költünk ugyanennyi pénzt, akkor sokkal nagyobb hatást érünk el – fejtegette egy BBC-interjúban.

Johnson miniszterelnök közben rendőrségi látogatásán kénytelen volt szembenézni azzal az állománnyal, amelynek befagyasztották a fizetését. A pandémia utáni hónapokban a brit kormány egyedül az egészségügyi dolgozóknak volt hajlandó egyszázalékos fizetésemelést adni. Ezt az érintettek megalázónak nevezték és visszautasították. Most már három százaléknál tart a kabinet, de a Covid-19 frontvonalában dolgozó egészségügyiek még így is sztrájkolnának.

Közben a közalkalmazottak – így a rendőrök is – azt mondják, hogy nekik is kijár a fizetésemelés. A brit rendőri szakszervezet képviselője ezért nyílt levelet nyújtott át a kormányfői rezidencián. és ebben a bérbefagyasztás eltörlését kérték. „A rendőrök dühösek, demoralizáltak, csalódottak” – mondta John Apter. Kérésük szembemegy azoknak az aktivistáknak a követelésével, akik amerikai mintára a rendőri túlkapásokra utalva a rendőrség finanszírozásának lefaragását, sőt, akár megszüntetését követelték.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Boris Johnson nyilvános megszégyenítést akar
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást