Nyitókép: Moszab Elsami

Madrid és Marokkó területi vitája áll a migránsroham hátterében

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2021. május 20. 12:37
Válsághelyzet alakult ki Spanyolország észak-afrikai enklávéjában, Ceutában, miután nyolcezer ember úszott vagy mászott át Marokkóból az EU-hoz tartozó területre. Pedro Sánchez miniszterelnök kénytelen volt a helyszínre utazni, és kivezényelték a spanyol katonaságot is.

Rekordszámú, a nyomor elől menekülő, többségében marokkói migráns jutott be Spanyolország egyik parányi észak-afrikai területére, Ceutába, miután a marokkói oldalon leállították a határ őrizetét.

Az emberek – köztük 1500 gyerek – több száz métert akadálytalanul megtéve egyszerűen a tengerparti kerítést megkerülve és az apályt kihasználva átúsztak vagy máshol átmásztak. Egy férfi jelentések szerint meghalt. Voltak, akik kövekkel dobálták a határt védő spanyol rendőröket.

Madrid ezek után katonákat vezényelt a tengerpartra és további 200 rendőrt küldött a helyzet kezelésére. A ceutai hatóságok egy központba gyűjtötték össze a gyakran vízből kimentett migránsokat. Úgy tűnik, a gyerekek maradhatnak, de a felnőttek közül mintegy 4800 embert máris visszatoloncoltak.

Illegális bevándorlók a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésénél MTI/EPA-EFE/Brais Lorenzo

A helyzet annyira forróvá vált, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök a helyszínre utazott. A 77 ezres lakosságú Ceutában a helyi lakosok dühösen fogadták.

„Az összes spanyolhoz szólok, de különösen Ceuta és Melilla lakosaihoz.

A lehető leggyorsabban helyreállítjuk a rendet a városotokban és a határon. Határozottan, a biztonságotok érdekében lépünk fel”

– mondta.

Sánchez megjegyzésében a szintén a marokkói tengerparton fekvő másik spanyol enklávét, a 380 kilométerre keletre lévő, 70 ezres lakosságú Melillát is említette, ahol 80 afrikai migráns mászott át a határfalon. A két terület – amelyeket Marokkó magának követel – magas kerítésekkel próbálja védeni magát az illegális migránsoktól. A kishatárforgalomban ugyanakkor többezer marokkói kereskedő és dolgozó fordul meg naponta a két enklávéban.

A mostani illegális határátlépések előzménye, hogy a marokkói rendőrség lazította a határ őrizetét. Egy Twitteren megjelent videó szerint például a határőrök elvonultak egy olyan tengerparti szakaszról, ahonnan meg lehet megkísérelni az átkelést a Gibraltár körüli spanyol területekre. A felvételen azt látni, hogy néhány tucatnyi ember megy gumicsónakokkal a víz felé.

Elemzők szerint az áll a háttérben, hogy Rabat diplomáciai nyomást akar gyakorolni a spanyolokra egy Nyugat-Szaharával összefüggő területi vitában.

A terület korábban spanyol gyarmat volt. Madrid kivonulása után a lázadó Polisario Front vívott függetlenségi háborút a térségre igényt tartó Marokkóval, és a konfliktus máig is rendezetlen.

Marokkó dühét tüzelte, hogy Spanyolország nemrég orvosi kezelésben részesítette a Polisario koronavírusos vezetőjét, Brahim Gálit, bár Madrid azt mondja: ennek nincs köze ahhoz, hogy szerinte tárgyalásokkal és népszavazással kell dönteni Nyugat-Szahara státuszáról.

Rafael Caduch, a madridi Complutense Egyetem nemzetközi jog professzora szerint viszont igenis van: „A marokkói határőrség passzivitása egyenes következménye Gáli spanyolországi kórházi kezelésének” – mondta a Reutersnek. Más szakértők szerint Marokkó „nagyon ellenséges eseményként” kezeli a dolgot, mert a férfi „fő ellenségük vezére”.

Madridban közben a külügyminisztériumba rendelték a marokkói nagykövetet, és emlékeztették, hogy a határőrizet „közös felelősség”.