Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

A cseheknél „megdöglött a kutya”, a szlovákoknál SMS-es nyomkövetés jöhet

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2021. február 1. 19:50
A budapestinél nagyobb, mintegy másfél-kétezres tömeg gyűlt össze vasárnap délután Prágában, hogy a közéletet korlátozó intézkedések ellen tüntessen. A Vencel téren összesereglett tüntetők többsége maszk nélkül vett részt a demonstráción és a kötelező távolságtartást sem vették komolyan. A rendőrség erővel nem avatkozott közbe. Míg Csehországban a korlátozások ellen tüntetnek, addig Szlovákiában az országos tesztelés újabb köre után azon gondolkodnak, milyen újabb szigorításokat vezessenek be.

A vasárnap délutáni prágai tüntetést a Chcípl PES nevű civil mozgalom szervezte. A név magyarul azt jelenti: Megdöglött a Kutya. A kutya szó cseh fordításban, vagyis a pes ugyanakkor a hivatalos járványellenes mozgalom nevének cseh rövidítése is egyben. A civil szervezethez olyan kisvállalkozók csatlakoztak az elmúlt hetekben, hónapokban, akik a szakadék szélére kerültek, és félő, hogy a nem enyhülő szigorítások miatt kénytelenek végleg lehúzni a redőnyt.

A Vencel téren egybesereglettek zöme fittyet hányt a kötelező óvintézkedésekre: nem viseltek szájmaszkot, és nem tartották be a kétméteres távolságot. A kivezényelt rendőrök több alkalommal is felszólították a demonstrálókat az érvényes intézkedések betartására, de

erővel nem avatkoztak közbe.

Számos tüntető cseh zászlót lengetett, a tömeg kormányellenes jelszavakat skandált, a transzparenseiken pedig

azt üzenték, hogy a kormány ne nézze gyereknek az embereket.

Követelték a szabad mozgást és a kormányzati korlátozások megszüntetését. Néhány szónok erélyesen tiltakozott az oltás ellen is. A Megdöglött a Kutya mozgalom céljai elérése érdekében petíciót indított az interneten, amelyet eddig mintegy tízezer ember írt alá.

Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. A kormány arra hivatkozva, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett, a hét végén tovább szigorította az óvintézkedéseket. Zárva van a boltok és szünetel a szolgáltatások többsége, éjjeli kijárási tilalom van érvényben, és szombattól kezdve a külföldiek csak indokolt esetben léphetnek be Csehországba.

Szlovákiában sem jobb a helyzet

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a hétfői kormányülés előtt kijelentette, hogy a jelenlegi lockdown nem elégséges, ezért

előfordulhat a kijárási korlátozás további szigorítása.

A kórházi ellátásra szoruló szlovák páciensek száma bár nem növekszik meredeken, de a miniszter nem tudja, a kórházak meddig bírják a terhelést. A tárca vezetője megbízta az országos tisztifőorvost, hogy nézzen utána, a PCR-tesztek alapján mennyien és hol fertőződtek meg a koronavírus-mutáció brit változatával. „Én magam soha nem voltam a teljes gazdasági lezárás támogatója, de megoldást kell találnunk a szakértőkkel együtt a jelenlegi helyzetben” – fogalmazott a miniszter.

A további szigorítások részeként SMS alapú helymeghatározással szigoríthatják az emberek mozgását.

A rendőrség vagy az illetékes hivatal SMS-ben tartaná szemmel az adott személyeket, akiknek így kellene jelezniük, hogy pontosan hol tartózkodnak. „Az emberek elküldik az SMS-t a kijárási tilalmat érintő kivételére vonatkozóan. A központ megadja az engedélyt egy válaszüzenetben, melyre szüksége lesz otthona elhagyásához ezzel kapcsolatban” – magyarázta a miniszter. A várható intézkedés részleteiről még egyeztetnek a szakértők.

Az oltási stratégia terén is újabb változás várható. A tervezett módosítások szerint ez azt jelentheti, hogy a nem kritikai infrastruktúrába tartozó, fiatalabb évfolyamok is hamarabb sorra kerülhetnének. Az oltást népszerűsítő kampány múlt pénteken kezdődött Szlovákiában, egyelőre az egészségügyi dolgozókat, a szociális intézetek alkalmazottait és a 75 évnél idősebbeket oltják. Az egészségügyi minisztérium közleménye leszögezi, a nyájimmunitás eléréséhez és a normális élethez való visszatéréshez növelni kell a lakosság oltási kedvét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A csehek tüntettek, szlovákoknál SMS-es nyomkövetés jöhet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást