Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Tömegek az utcán, gyorsan elfelejtette a karantént London

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. december 7. 07:04
Nagy sokaság verődött össze a hétvégén az ikonikus londoni Harrods áruháznál a karantén utáni első hétvégén. Sok emberen nem volt maszk, a rendőrség néhány személyt le is tartóztatott.

Múlt szerdán ért véget az angliai karantén, és London belvárosa a hétvégén úgy nézett ki, mintha nem is lenne Covid-járvány.

A Sohóban a pubok, bárok és éttermek zsúfolásig megteltek, az üzletek előtt sorok álltak - az emberek belevetették magukat az életbe. Mindez annak ellenére történt, hogy a brit fővárost a kormány a 2-es készültségi sávba sorolta.

Azaz: igaz, hogy kinyithattak az üzletek, vendéglátóhelyek, fodrászok és sportközpontok, de maradtak a biztonsági távolságra vonatkozó szabályok és

a különböző háztartások tagjai is csak maximum hatos csoportokban találkozhatnak a szabadban

- míg zárt térben nem.

A rendelkezést azonban sajátosan értelmezte az a több ezer ember, aki úgy érezte, visszatért a szabadság.

London elegáns és ikonikus áruháza, a Harrods előtt hatalmas tömeg verődött össze, az emberek - köztük sok fiatal - olyan tömötten álltak egymás mellett, mint a régi szép időkben egy rockkoncerten vagy futballmeccsen.

Bár a brit szabályozás szerint a szabadban nem kötelező a maszkviselés, több járókelő panaszkodott, hogy a fiatalokon nem volt maszk és hogy nem tartották be a biztonsági távolságot.

A rendőrséget szombat délután 1 órakor hívták ki a Harrodshoz, hogy lépjen fel, mert “emberek nagy csoportja próbál bejutni az áruházba”.

A nagy csődületből végül négy férfit tartóztattak le - kettőt verekedés miatt, egyet a Covid-szabályok megsértéséért és egyet a Covid-szabályok megsértése és rendbontás miatt.

A nap folyamán a tömeg ismét visszatért, ahogy a rendőrök is. A Telegraph című lap kommentelői azt állították, hogy a fiatalok nagy tömegben bejutottak az áruházba és több hozzászóló a brit jogi nyelvezetben “utazó közösség” tagjaiként írta le őket.

Azt is hozzátették, hogy a biztonságiak nem tudtak vagy nem mertek szembeszállni a kihívással. A Sun és a Daily Mirror című bulvárlapok is hasonló tudósítást hoztak le.

“Mi a fene folyik a Harrodsnál?” - írta egy felhasználó a Twitteren. “Inkább elmentünk, mert akkora felfordulás volt kint. Senkin sem volt maszk és nem is vonták őket felelősségre érte”.

A tweetben bejelölt Harrods nem sietett a válasszal, később pedig képviselőjük annyit közölt a Metro című lappal, hogy a tömeget feloszlatták és hogy nem tudják kommentálni a rendőrségi akciót.

Utcai buli volt az Oxford streeten és a Covent Gardenben is

Közben néhány kilométerrel távolabb, az Oxford Street bevásárlóutcában az újévi utcai bulik hangulatát idézve sokan itallal a kezükben táncoltak az utcazenészek mellett. Egy kicsit távolabb, a Covent Gardenben is emberek szorosan összezsúfolódott csoportjai állták körül az a zenészeket.

A legszigorúbb készültségi fokozatba sorolt Nottingham városában valamiért engedélyezték a szabadtéri karácsonyi vásárt, amit szintén tömegek leptek el.

A szervezők végül közölték, hogy “ideiglenesen” felfüggesztették a rendezvényt.

A szintén 3-as “legszigorúbb” készültségi sávba sorolt Manchesterben és Birminghamben pedig nem is engedték meg, hogy kinyisson a vásár.

Az egyik nottinghami vállalkozás képviselője azt mondta, hogy a nyilvános illemhelyek hiánya miatt az emberek a kapualjakat használták vécének.

Sok helyi lakos nagyon dühös a szervezőkre, mert attól tartanak, megugrik a fertőzések száma és veszélybe sodorhatja a karácsonyt - bár a brit kormány az ünnepi időszak öt napjára még nagyobb szabadságot hirdetett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tömegek az utcán - gyorsan elfeledte London a karantént
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást