Nyitókép: MTI/AP/AFP/Adrian Dennis

Tíz nagy központban kezdik meg Angliában a koronavírus elleni oltásokat

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2020. december 2. 16:18
Európában elsőként jóváhagyták a brit hatóságok a Pfizer koronavírus elleni szérumának használatát. A szérumból brit illetékes szervek 40 millió adagot vásároltak.

A hatóságok máris kijelöltek tíz nagy központot a lakosság beoltására. Az országos programhoz a hadsereg is felajánlotta segítségét.

A központok között lesz a London dokknegyedében 1850 óta működő, hatalmas Nightingale Kórház éppúgy, mint az epsomi lóversenypálya, a bristoli focistadion, több konferenciaközpont és Newcastle-ban a Tudományok Parkja. Ha minden simán megy, akkor már

hétfő reggel hét órakor megkezdődhet az első oltások beadása.

A legtöbb helyen napi tizenhárom órás műszakot tartanak majd.

Ezen nagyvárosi központok mellett ezer orvosi rendelőben és gyógyszertárban is oltanak Anglia-szerte.

A háziorvosok közül nem mindegyik örül a kapott rendkívüli feladatnak, mert a koronavírus elleni szérum kényes jószág, speciális bánásmódot igényel,

négynél többször nem szállítható egyik helyről a másikra,

és végig mínusz 70-80 Celsius-fokon kell tartani. Emiatt lehet, hogy háziorvosokat végül nem vonnak be a tömeges injekciózásba, megpróbálják a feladatot teljes egészében kórházakra bízni.

A mélyhűtéses kiszállítás az a terület, ahol a hadsereg segítséget tud nyújtani. Háromezer katona felkészült, további tizennégy ezer vethető be szükség esetén. Az egyik tiszt így nyilatkozott: "utasítást kaptunk, hogy ne használjuk a tömeges oltás kifejezést, beszéljünk közösségi oltóakcióról, mert az jobban hangzik."

(A nyitóképen: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő Boris Johnson brit miniszterelnök egy PCR diagnosztikai műszert néz a brit közegészségügyi kormányhivatal egyik laboratóriumában.)

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!