Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Két miniszter és a tisztifőorvos is karanténban Szlovákiában

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. szeptember 8. 16:30
Marek Krajčí egészségügyi miniszter után Milan Krajniak munkaügyi minisztert is izolálni kellett, de a koronavírustesztjük eredménye még nem ismert.

Karanténba került Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter, miután kapcsolatba került egy koronavírus-fertőzött személlyel. Az egészségügyi minisztérium dolgozójának, az epidemológusok, infektológusok és a közegészségügyi dolgozók konzíliuma egyik tagjának vírustesztje lett pozitív. „Néhány órát együtt töltöttünk a konzíliumon” – tette közé a tárcavezető a Facebook-oldalán.

A minisztérium közleményében az áll, hogy a miniszter az előző napokban szájmaszkot viselt, amikor a kollégáival személyesen is egyeztetett, a munkatársai nevét pedig megadta a munkáltatója és a regionális közegészségügyi hivatal számára.

„Ennélfogva 28 személyt tesztelnek le a Covid-19 betegségre a minisztérium alkalmazottai és munkatársai közül. A tesztelésre a következő napokban kerül sor, addig pedig mindnyájan karanténban maradnak” – közölte Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője. Az egészségügyi minisztérium szeptembertől új intézkedést vezetett be az alkalmazottai számára. Eszerint minden hónapban néhány napot otthonról is dolgozhatnak.

Marek Krajčí után Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter és Ján Mikas tiszti főorvos is karanténba került. Az ő esetükben viszont önkéntes karanténról van szó. A két karanténba vonult minisztertől függetlenül szerdán össze kellene ülnie a kormánynak.

Szlovákiában a múlt héten szintén megugrott a koronavírussal fertőzöttek száma. Az egészségügyi tárca azonban úgy tájékoztatott, hogy van elég lélegeztetőgép a járvány második hullámára is. Igaz, sokkal kevesebb, mint Magyarországon, de a súlyos, lélegeztetőgépre tett betegek alacsony száma azt mutatja, hogy ez is elég lesz. Jelenleg 2000 lélegeztető-, illetve légzéssegítő géppel felszerelt ágy áll a rendelkezésre az ország kórházaiban.

Az Egészségpolitikai Intézet áprilisban még azzal számolt, hogy legalább 550-re lesz szükség ahhoz, hogy a csúcson el tudják látni a betegeket. A betegség lefolyása viszonylag enyhe, eddig Szlovákiában még sohasem voltak hétnél többen egyszerre lélegeztetőgépen, kórházban sem volt egyszerre 80 embernél több.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Két miniszter és a tisztifőorvos is karanténban Szlovákiában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást