Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lehallgatási botrány: az előző kormányt bírálja a miniszterelnök

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. június 16. 21:35
„Szlovákia nincs veszélyben, kézben tartjuk az ország biztonságát” – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő közel egy héttel azután, hogy felmerült a gyanú: az állami számítógépes hálózat, a Govnet egészét lehallgatták északi szomszédunknál. A miniszterelnök az előző kormányt bírálja Szlovákia kiberbiztonságának sebezhetőségéért.

A rendőrség a múlt héten razziázott a Hálózati és Elektronikai Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének épületében, mert felmerült a gyanúja annak, hogy valakik lehallgatták a szlovák kormányt. A rendőrség néhány szerveren gyanús berendezéseket fedezett fel.

Grendel Gábor parlamenti alelnök, a titkosszolgálat tevékenységét ellenőrző különleges törvényhozási bizottság alelnöke két lehetséges forgatókönyvet említett. „Az egyik az, hogy egyáltalán nincs semmi baj, és minden összhangban volt azzal, ami miatt ezek a berendezések fel voltak szerelve. A másik forgatókönyv pedig az, hogy az állami szervek jóváhagyásával szerelték fel őket, de más célt szolgáltak.

Akkor tényleg baj vaj.

Meg kell várni a vizsgálat végét, hogy kiderüljön, melyik forgatókönyv a valós” – mondta Grendel Gábor.

A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď nem tudja, hogy a rendőrség által lefoglalt készülékek ugyanazok voltak-e, amelyeket korábban a katonai hírszerzés emberei telepítettek a belső biztonsági ellenőrzések végrehajtása céljából.

A kormányzati szervereken keresztül miniszterek és ügyészek telefonbeszélgetéseinek, e-mailjeinek tartalmához is hozzáférhettek. Emellett

az elnöki palota, a parlament, a legfelsőbb bíróság kommunikációjába is beleláthattak.

A rendőrség az ügynökség négy dolgozóját vette őrizetbe, de később mindenkit elengedtek, büntetőeljárás senki ellen nem indult.

Veronika Remišová beruházásokért és digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes visszautasította, hogy a rendőrség elhamarkodottan cselekedett volna. Felidézte, hogy a Govnet kormányzati hálózattal kapcsolatban már korábban is felmerültek komoly biztonsági problémák. „Helyre kell hoznunk, amit az előző kormány elhanyagolt” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Igor Matovič miniszterelnök szintén az előző kormányt tette felelőssé azért, hogy a kiberbiztonságért felelős hivatalokban olyanok kerültek fontos pozíciókba, akik biztonsági átvilágítása nem történt meg. „Azért nem világították át őket, mert kiderült volna róluk, hogy

maffiózókkal állnak kapcsolatban”

– véli Igor Matovič.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Matovic: kézben tartjuk Szlovákia biztonságát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást