Karanténba zárt gyerekeket vert egy szlovák rendőr

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. április 30. 21:11
Zuzana Čaputová szlovák államfő magyarázatot kért a korompai romatelepen történt incidenssel kapcsolatban. Hétfő reggel egy rendőr állítólag gumibotjával megvert öt gyereket a koronavírus-járvány miatt karantén alá helyezett területen. A Szlovák Nemzeti Emberjogi Központ felszólította az országos rendőrfőkapitányt, hogy vizsgálja ki az esetet.

A szlovák állami hírügynökség jelentése a Szlovákiai Romák Uniójának beszámolójára hagyatkozik, amely szerint az eset még a hét elején történt a kelet-szlovákiai Korompán, egy a koronavírus miatt vesztegzár alá helyezett romatelepen. A rendőr katonákkal együtt teljesített járőrszolgálatot, amikor észrevette, hogy néhány gyerek elhagyta a lakóházát. Ekkor

előbb szolgálati fegyverével fenyegetőzött, majd gumibotjával verte meg a lakóházuktól eltávolodott gyerekeket.

A Szlovákiai Romák Uniója az eset kapcsán találkozót kért Igor Matovič kormányfőtől, Roman Mikulec belügyminisztertől és Mária Patakyová emberjogi ombudsmantól is. Azt szeretnék, ha nem a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya vizsgálná ki az esetet, hanem egy független bizottság, mert az előbbi elfogulatlanságában nem bíznak. „Több alkalommal volt már példa arra, hogy a hasonló beavatkozások belügyi kivizsgálását követően a károsultakat gyanúsították meg, s a rendőri beavatkozást jogosnak minősítették” – állítja a romákat védelmező polgári társaság.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gyereket bántalmazó rendőr felettesei már megvizsgálták az ügyet, és a belügyminisztériumi felügyelőség is eljárást indított. A tárca szerint azok az információk, amelyeket a Szlovákiai Roma Unió terjeszt az incidensről,

messze állnak a valóságtól.

Szlovákia romaügyi kormánybiztosa a rendőri intézkedést aránytalannak és helytelennek nevezte. Andrea Bučková felszólította a rendőröket, hogy felelősségteljesen járjanak el, és csak szükség esetén alkalmazzanak kényszerítő eszközöket.

A Szlovák Nemzeti Emberjogi Központ felszólította Milan Lučanský országos rendőr főkapitányt, hogy vizsgálja ki az ügyet, és tegye meg a szükséges lépéseket, ha bizonyítást nyer a rendőri túlkapás gyanúja. „A jelenlegi helyzet és a szükségállapot sem jogosítja fel a hatóságokat arra, hogy az erőszak aránytalan alkalmazásával sárba tiporják az emberi jogokat és az állampolgárok emberi méltóságát” – hangsúlyozta Tomáš Földes, a központ ideiglenes vezetője.

Zuzana Čaputová államfő is magyarázatot kér a történtek miatt. Az incidenst súlyos hibának tartja. „A szegénytelepeken uralkodó nehéz körülmények között, amelyeket a vesztegzár csak súlyosbít, nem csupán a törvényekkel összhangban és szigorúan professzionálisan kell eljárni, a legfontosabb az emberi hozzáállás” – hangsúlyozta az államfő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!