Nyitókép: MTI/Komka Péter

Felbőszítették az ingázó szlovákokat

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2020. április 21. 09:16
Kirekesztőnek tartják a havi egy kötelező koronavírus-teszt bevezetését. Az Ausztriából Szlovákiába ingázók nyílt levelet fogalmaztak meg, és petíciót indítottak az intézkedés ellen, mert a Közegészségügyi Hivatal és a központi válságstáb döntése alapján május 1-jétől az ingázóknak havonta teszteltetniük kell magukat.

Májustól szigorításokat vezetnek be a szlovák határt átlépők számára, a szigorítások leginkább a határmenti régiókban élő, munkába ingázó személyeket érintik, akikre jelenleg nem vonatkozik az országba való visszatérés után kötelező 14 napos karantén. A központi válságstáb döntése alapján nekik a jövő hónaptól minden egyes belépésnél

a munkáltatói igazolás mellett fel kell mutatniuk egy negatív vírusteszt-eredményről szóló, 30 napnál nem régebbi igazolást. Ellenkező esetben nem léphetnek be az ország területére.

Szlovákiában csak a Csehországgal közös határvidéken, a Dél-Morva, Zlíni, Morva-Sziléziai és Olmützi kerületekben, egészségügyi alkalmazottként dolgozók kaptak kivételt, de kizárólag a karanténra. A negatív tesztről szóló igazolást nekik is ugyanúgy fel kell majd mutatniuk a határon. A Magyarországgal közös határvonal Csallóköz menti szakaszán naponta mintegy 6 ezer ember ingázik át Szlovákiába, és ők csak azok a szlovákiai polgárok, akik életvitel szerűen élnek Magyarországon. Ennek kiváló példája a Pozsonytól pár kilométernyire fekvő magyarországi Rajka, ahol több száz szlovák vett házat vagy lakást az elmúlt években, s közülük szinte mindnek a szlovák fővárosban van a munkahelye.

A Szlovákiából Ausztriába ingázók száma meghaladja a 10 ezret. Egyes becslések szerint

az intézkedés összesen mintegy 30 ezer embert érint.

Az Ausztriába ingázó polgárok Ján Mikas tisztifőorvosnak címzett nyílt levelükben arra hivatkoznak, hogy legtöbbjüknek nagyon aktív kapcsolatuk van a szomszédos országgal, és nap mint nap munkavégzés céljából kénytelenek átlépni a határt. „Ezért érthetetlen számunkra, miért sorol bennünket a szlovák kormány a kockázatos lakosokhoz, hiszen más szlovák állampolgárok is utaznak munkába, mégsem kell negatív teszteredményt felmutatniuk” – áll a panaszlevelükben.

A szlovák sajtó különféle elméleteket közölt arra vonatkozóan, hogy kinek az érdekét szolgálja az intézkedés. Egyesek szerint a magánlaboratóriumok 30 ezer ingázó esetében 1 millió eurós pluszbevétellel számolhatnak, miközben

egy kétgyermekes család esetében ez 280 eurós havi pluszköltséget jelent.

Mások úgy vélik, Közép-Kelet-Európában a következő hetekben várják a tömeges fertőzések számának felfutását, így a szigorítások is ezzel lehetnek összefüggésben.

A határ mentén élő ingázók felháborodása Igor Matovič kormányfőhöz is eljutott. A miniszterelnök felhívta az ingázók figyelmét, hogy még néhány napot várjanak a tesztelésekkel. „Ha a többi országgal összehasonlítva megegyezik majd a fertőzés mértéke, akkor az intézkedés értelmetlenné válik” – nyugtatta meg az érintetteket a szlovák kormányfő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felbőszítették az ingázó szlovákokat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást