Nyitókép: ANDY RAIN

Ledarálta a brit bulvármédia tolakodó figyelme Harry és Meghan türelmét

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2020. január 9. 16:56
Elege lett a királyi szerepkörből Harrynek és Meghannek. A brit hercegi pár sokkoló módon bejelentette, hogy vissza akarnak lépni a királyi családban ellátott feladatoktól és anyagilag is önálló életet terveznek. A királynő környezete csalódással vette tudomásul a hírt.

Két éve, amikor egybekeltek, ők voltak az álompár. Ahová mennek a brit királyi család képviseletében, ünnepelve és mosollyal fogadják őket. Meghan Markle érkezésével sok kommentátor arról beszélt, milyen bátor és jövőbe tekintő a brit korona: egy külföldi és részben afroamerikai új családtagja van, kifejezve a sokszínű társadalmat, amit képvisel.

De úgy tűnik a brit bulvármédia tolakodó figyelme ledarálta Harry és Meghan türelmét. Kedden olyasmit jelentettek be, amit nem egyeztettek előre senkivel, legalábbis a Buckingham Palotában nem tudtak arról, hogy mire készültek.

A hivatalosan Sussex hercege és hercegnőjeként említett pár megfogalmazásuk szerint

Észak-Amerika és Nagy-Britannia között szeretnék megosztani idejüket.

Közleményük szerint „hosszú hónapokon át gondolkodtunk és beszélgettünk. Döntésünk az, hogy ebben az évben hajtjuk végre a változást és új, progresszív szerepet hasítunk ki magunknak a királyság intézményében. (...) Szeretnénk visszalépni a vezető királyi család szerepköréből, szeretnénk pénzügyileg függetlenekké válni, de közben teljességgel támogatni Őfelségét, a királynőt” – írták, kiemelve, hogy a korábban felvállalt karitatív szervezeti pozícióikat nem akarják feladni.

A brit média számára bombaként robbant a hír, és kommentátorok szerint elégedetlenséget váltott ki a királyi családban. Hírek szerint a királynő és a trónörökös, Károly herceg csak most kezdett el tárgyalni a pár jövőjéről.

Az, hogy a brit média viselkedése állhat a háttérben, abból szűrhető le, hogy a pár egy másik nyilatkozatot is kiadott, amiben megkérdőjelezte a régóta dolgozó brit királyi tudósítók hitelességét és jelezte: szeretnének „fiatal, feltörekvő újságírókkal” és szakkiadványokkal dolgozni a jövőben.

Kommentátorok megjegyzik:

Harry a mai napig nem tette túl magát azon, ahogy a bulvármédia kezelte anyját, a néhai Diana hercegnőt,

aki 1997-ben barátjával, Dodi al-Fayeddel paparazzók elől menekülve szenvedett halálos autóbalesetet.

Harry és Meghan az utóbbi hónapokban egyre nehezebben viselte a közszereplést és azt, hogy mennyire nyomon követte lépéseiket a sajtó. Meghan meg is említette: barátai figyelmeztették, nem biztos hogy jó ötlet hozzámenni Harryhez a brit bulvársajtó viselkedése miatt.

Októberben jogi útra is terelt egy ügyet, azt, hogy a Mail on Sunday című lap publikálta az a kézzel írt levelet, amit apjának írt, akivel megromlott a kapcsolata. Harry dühösen megjegyezte, hogy a média zaklatja a feleségét, és a dolgot ahhoz hasonlította, ahogy Dianát kezelték. „A legnagyobb félelmem az, hogy a történelem megismétli magát,

nem nézhetem tétlenül Meghan szenvedését.

Ez a fajta viselkedés tönkretesz embereket és tönkretesz életeket. Valamikor fel kell szólalni ellene” – mondta.

De hogyan élnek majd meg a saját pénzükből, ha fel akarják adni királyi kötelességeik nagy részét? Harry sok pénzt örökölt a rokonaitól, Meghan pedig sikeres színésznő volt korábban. Lakásgondjaik nincsenek, II. Erzsébet királynő egy házat ajándékozott nekik. Ennek ellenére nyilatkozatuk sokkolta az országimázs építésében jelentős részt vállaló brit királyi családot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Meghan és Harry besokallt a brit médiától
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást