Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Írországban kocsmáztak, sört is csapoltak Trump fiai

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2019. június 7. 20:34
Úgy tűnik van Európának egy szeglete, ahol Donald Trump amerikai elnöknek nem kell tüntetésektől tartania. Írország Clare megyéjében, ahol Trumpnak golfhotelje van, a helyiek lelkesen üdvözölték az elnök fiait, akik apjuk képviseletében járták a kocsmákat és fizették a köröket. 

A királyi pompával övezett nagy-britanniai vizit után Írországba érkező Donald Trumpnak gyorsan sikerült beletenyerelnie az írek érzékenységébe: a mexikói határfalhoz hasonlította az ír-északír határt, ahol a brexit miatt hamarosan akár szigorú ellenőrzés és vámolás indulhat be, elszakítva egymástól az eddig egy térben élő közösségeket.

Az elnök a láthatóan kényelmetlenül üldögélő Leo Varadkar ír miniszterelnök mellett beszélve azt mondta, hogy szerinte minden rendben lesz „a maguk falával, a maguk határával” és az „nagyon jól fog működni”. De aztán azzal a gondolattal is egyetértett, hogy fent kell tartani a határ szabad átjárhatóságát.

Miközben Dublinban – ahogy Londonban is – tüntetésre készültek ellene, akad az országnak egy olyan szeglete, ahol szinte megkérőjelezhetetlen a helyiek Trump-szimpátiája.

Ez a hely a Clare megyében található és Trump tulajdonában lévő Doonbeg golfkomplexum. A vállalkozását fenntartó elnök itt több száz helyi lakosnak ad munkát, akik

amerikai zászlókat lengetve, lelkesen fogadták Trump fiait, Donald Juniort és Ericet. Azért őket, mert az elnök absztinens, viszont a program központi eleme volt a sör.

Az ifjabb Trumpok 5 pubba is ellátogattak a faluban, ahol mindenkinek fizettek egy kört, sőt a söntés mögé is beálltak csapolni.

A BBC őket követő riportere nekik szegezte a kérdést: jó dologra költik az amerikai adófizetők pénzét? Amire Eric Trump csak annyit mondott: "próbáljuk jól érezni magunkat", Donald Trump Junior pedig azt mondta az egyik lapnak, hogy Írország az első naptól fogva fantasztikus volt.

Brendan Murphy, a Doonbeg üdülőközpont egyik igazgatója arról beszélt, hogy „ilyet még soha nem látott... mindez csak azt mutatja, hogy mit jelent a Trump-család” a környéknek.

A helyiek eufóriáját csak fokozta, amikor a két Trump fiú Guinesst csapolt az egyik pubban – igaz a sör és a hab aránya nem épp olyan volt, mint amit az írek megszoktak.

Az amerikai elnök annyira otthon érzi magát Doonbegben, hogy rá akarta venni Varadkar ír miniszterelnököt, hogy a birtokon találkozzon vele. Az ír kormányfő ebbe nem ment bele, így végül a Shannon reptér VIP-várójában ültek össze.

Érdekes módon a két ország közötti fontos témákról alacsonyabb szinten is tárgyaltak: Trump kabinetfőnöke és Mark Daly, a második legnagyobb parlamenti párt szenátora a hotelben találkozott, ahol az ír határkérdésről, az Amerikában tanuló diákok vízumáról és az 50 ezer nem dokumentált és ezért az Egyesült Államokat elhagyni nem merő ír bevándorlóról beszéltek.