Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Hurrikán és szupertájfun pusztít a világ két szegletében

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. szeptember 17. 10:00
Míg az Egyesült Államok keleti partvidékén az áradásokat okozó Florence trópusi vihar, addig Ázsiában egy szupertájfun pusztít, utóbbi már több mint 60 ember életét oltotta ki.

Az Egyesült Államok-beli Észak-Karolinában a Florence vihar több városban is olyan áradásokat okozott, hogy több száz embert vágott el a külvilágtól, miközben több, mint ezer mentőakciót indítottak a bajbajutottak érdekében.

Légi felvétel egy ház kertjében lévő hajóról a Florence hurrikán elvonulása után az észak-karolinai New Bern kikötőjében 2018. szeptember 15-én. Az Atlanti-óceán felől érkező hurrikán trópusi viharrá szelídült, de változatlanul veszélyes, több halálos áldozatot követelt. (MTI/AP/Steve Helber)

Ugyan hurrikánból trópusi viharrá, majd viharrá minősítették le, de Florence komoly pusztítást végzett a két Karolina államban. Roy Cooper észak-karolinai kormányzó megjegyezte: „most a legveszélyesebb a vihar. Bárhol is éljenek az államban, készüljenek fel a váratlan áradásra”.

A szélsőséges időjárásban

eddig 16-an haltak meg, miközben a több, mint 750 kilométeres frontot alkotó vihar eláztatta az állam atlanti-parti városait.

A hegyvidéki részeken földcsuszamlástól tartanak, Fayetteville városában pedig attól, hogy az áradás elönti a hidakat és kettévágja a várost. A meteorológiai előrejelzések szerint keddig folytatódnak az esőzések, az árvizek azonban a hét végéig nem kezdenek el visszavonulni.

Szupertájfun Ázsiában

Mindeközben Ázsiában egy még inkább gyilkos szupertájfun elérte Kínát. A Mangkhut a Fülöp-szigeteken 64 ember életét követelte. Továbbhaladva a vihar erőre kapott és 200 Km/órás sebességgel csapott le Hong Kongra, ahol három és fél méterrel emelkedett meg a vízszint.

Férfi a Mangkhut tájfun által okozott viharos szélben a Fülöp-szigeteki Baggaóban 2018. szeptember 16-án. A természeti csapás legkevesebb huszonöt halálos áldozatot követelt, több mint százezer embernek kellett elhagynia othonát. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Kína déli részén szinte totálisan lezárták Hong Kongot, Makaót és Zsuhájt. A térségben törölték a legtöbb járatot. A Hong Kong-i tőzsde ugyanakkor hétfőn, a szokásos menetrend szerint nyit.

Makaón most először rendeletben tiltották meg, hogy az ítéletidő elvonultáig kinyissanak a kaszinók.

Kuantung tartományban 3 méterrel emelkedett meg a vízszint és 200 km/órás nagyságú szelek söpörtek át a területen. Ezt megelőzően a Fülöp-szigeteki hatóságok 250 belföldi repülő járatot töröltek. 800 hajón 4200 utas rekedt különböző helyeken a vihar miatt.