Nyitókép: Pexels

Külföldi segítségre szorul Szlovákia

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. július 25. 21:29
Szlovákiában rohamosan nő a vendégmunkások száma, a cégek ugyanis egyre több új munkahelyet hoznak létre, amelyek betöltésére már nem találnak megfelelően képzett hazai munkaerőt. Június végén 58 ezer külföldi munkavállaló dolgozott Szlovákiában. A Munka- Szociális és Családügyi Központ kimutatása szerint a legnépesebb csoportot a szerbek alkotják.

A szlovákiai cégvezetők csupán 3,5 százaléka állította azt ez év áprilisában, hogy a munkaerő toborzása egyáltalán nem okoz gondot számára. Mára a kormány is elismeri, hogy a történelmi mélypontokat ostromló munkanélküliség miatt a cégeknek gondjaik akadhatnak az új állások betöltésével.

Több nyugat-szlovákiai járásban ma már akkora a munkaerőhiány, hogy ezt csak vendégmunkások behozatalával lesznek képesek megoldani.

Májushoz viszonyítva csaknem kétezerrel nőtt a Szlovákiában dolgozó külföldiek száma, amely tavalyhoz képest jelentős mértékben, 15600-zal emelkedett. A legtöbb Szlovákiában dolgozó külföldi, szerb állampolgár volt. Június végéig számuk elérte a 10300-at, tavalyhoz képest tehát 3200-zal többen dolgoztak az országban.

A Munka-, Szociális- és Családügyi Központ kimutatása szerint a második munkavállalói csoport a románoké. Ők 9 700-an voltak, számuk az elmúlt évtől 1400-zal emelkedett. A magyar állampolgárok alkotják a harmadik legnépesebb csoportot. Ők 5400-an vannak, 1100-zal többen, mint 2017-ben.

A legtöbb vendégmunkás az ország nyugati, akut munkaerőhiánnyal küszködő megyéiben dolgozik. A külföldi munkavállalók csaknem egyharmada, több mint 17 000 személy a Pozsonyhoz tartozó öt járásban kapott munkát. Külföldiek ezrei dolgoznak Nagyszombat és Nyitra megye déli, magyarok lakta járásaiban is. Ezzel ellentétben a keleti országrészben található Gölnicbányai járásban mindössze 8 külföldi állampolgár dolgozott.

A vendégmunkások száma az elemzők szerint az elkövetkező időszakban az eddiginél is látványosabb ütemben nőhet. „Jelenleg a cégek 82 ezer új állást kínálnak, márpedig ha ezekre nem találnak hazai munkaerőt, kénytelenek lesznek ezeket is vendégmunkásokkal feltölteni” – fogalmazott Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank pozsonyi fiókjának elemzője.