Nyitókép: Francis R. Malasig

Katasztrófa közeli állapot Japánban a vb miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. június 27. 15:39
Katasztrófa közeli állapotot okozhatott volna a Japán fővárosban a labdarúgó világbajnokság - legalábbis Tokió csatornarendszerében. Az eset a nemzeti 11 egyik meccse során történt, amikor a feszült drukkerek egyszerre rohamozták meg az illemhelyiségeket.

Ezúttal nem Godzilla csapott le Tokióra, hanem saját lakosai. A Kék Szamurájoknak is nevezett japán nemzeti válogatott éppen Kolumbiát próbálta kardélre hányni, amit sok, otthon maradt és a tévéhez szegezett drukker feszülten figyelt. Olyannyira feszülten, hogy a metropolisz fociőrült lakossága szinte egyként kelt fel a félidőben, hogy könnyítsen magán, ami masszív terhelésnek tette ki a főváros vízellátási és csatornarendszerét.

Ettől közel a negyedével megugrott a vízfogyasztás. A közműcégek egyik hivatalnoka tipikusan visszafogott hivatalnokstílusban kommentálta a helyzetet. „Gyanítjuk, hogy sokan visszatartották, majd egyszerre mentek ki a vécére.

A vízfogyasztás hullámzó lehet, különösen futballmeccsek idején.

Befolyásoló tényező lehet a meccs alakulása, a nézők izgalmi állapota és más faktorok” – olvasható a magyarázat a Japan Times című lapban.

A japánok nyitómeccsét duplán megszenvedte Tokió vízellátási rendszere. Miután Oszako Juja második félidős góljával végül legyűrték a 10 fősre csökkentett kolumbiai csapatot, a nézők ismét megrohanták a vécéket, és ettől már 50 százalékkal ugrott meg a vízfogyasztás. Illetékesek azt mondták, hogy már készültek a helyzetre, és ezért ideiglenesen megnövelték a vízszolgáltatást, ezzel pedig elkerülték a katasztrófát. Azt is jelezték, hogy a válogatott következő meccsei idején is készenlétben lesznek.

A japán válogatott vb-szereplését egyébként országszerte a tévénézők közel fele kísérte figyelemmel, és ezzel megdőlt a februári rekord,

amikor Haju Juzuru műkorcsolyázó olimpiai győzelmét 34 százalékuk figyelte.

Közben a japánok egy másik mérkőzése, amit csak „ A Takarítók Csatája” néven emlegetnek, döntetlennel végződött. A Szenegállal játszott hétvégi 2-2-es döntetlen után a két tábor drukkerei is összemérték erejüket, abban, hogy ki szedi a hátrahagyott szemetet. A kék pólós japánok már ismert kék műanyagzsákjaikkal felszerelve lendültek mozgásba, de megjelentek mellettük a segítőkész szenegáliak is. Így a drukkerek néhány fénykép tanúsága szerint egymást segítve takarítottak, megkönnyítve a személyzet munkáját.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
180627 KUL1 1055 TokyoWorldCupToiletBreakProblem -- Szvetnik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást