Nyitókép: -------------------

Közös bizalmat építene Kim Dzsong Un

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. május 9. 10:57
Már megint meglepte a világot Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, aki rövid időn belül másodszorra is feltűnt Kínában, és találkozott Hszi Csin-ping elnökkel. Közben Donald Trump azt mondta: megvan a Kimmel tartandó csúcs helyszíne, és további egyeztetésre Phenjanba küldte külügyminiszterét.

Néhány hét leforgása alatt másodszor is Kínában járt az amerikai elnökkel tartandó csúcstalálkozójára készülő Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.

Kim az Észak-Koreával határos Liaoning-tartományban fekvő fontos kikötőbe Talienbe utazott és itt találkozott Hszi Csinping kínai elnökkel. Csakúgy, mint korábbi útját, ezt is titokban tartották addig, amíg el nem hagyta az országot.

Tudósítók szerint Kim vendéglátójával „fontos és aggodalomra okot adó, közös témákról” tárgyalt, és az észak-koreai vezető azt is megismételte, hogy szeretné feladni atomfegyvereit.

„Ha az érintett felek feladják ellenséges hozzáállásukat, és felszámolják a KNDK elleni biztonsági fenyegetéseket, akkor a KNDK-nak nem kell majd atomhatalomnak maradnia, és megvalósítható lesz a nukleáris leszerelés” – említette a felek nyilatkozatát a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság rövidítésére utalva az Új Kína hírügynökség.

Kommentátorok szerint Kim a Dél-Koreában állomásozó 28 ezer amerikai katona kivonását sürgette.

„Szeretnék közös bizalmat építeni az Egyesült Államokkal párbeszéd útján” – mondta Kim, aki összehangolt lépéseket szeretne, amelyek „majd elvezethetnek” a Dél-Koreával kötendő békemegállapodáshoz.

Mindeközben az Egyesült Államok azt követeli Észak-Koreától, hogy azonnal szerelje le atomfegyvereit.

Tudósítók megjegyzik:

az észak-koreai médiában Kim beszédéből hiányoztak a nukleáris leszerelésre utaló mondatok.

Kína közben próbálja megőrizni befolyását a déliek felé közeledő Észak-Korea felett. Hszi elnök szerdán Tokióba küldte miniszterelnökét, Li Kecsiangot, hogy ott a japán és dél-koreai vezetőkkel tárgyaljon a Phenjannal folytatott diplomáciai alkudozásról.

Washingtonban Trump elnök azt mondta: ismét Észak-Koreába küldte a csúcs előkészítésére Mike Pompeo új külügyminisztert.

A helyszín és az időpont már megvan, mondta tudósítóknak, de további részleteket nem árult el.

Trump arra is utalt: az a tény, hogy kivezette Amerikát az Iránnal kötött nukleáris alkuból, Phenjan számára is „kritikus fontosságú üzenet”. Bírálói szerint azonban ezzel valójában saját megítélésének árt. Az észak-koreaiak ugyanis kételkedhetnek abban, hogy valóban betart-e bármilyen alkut, amit velük kötött.