Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Ellentmondások a magyar választásról London vezető polgári napilapjában

Infostart / InfoRádió - Sárközi Mátyás (London)
2018. április 11. 15:24
London vezető polgári napilapja, a Daily Telegraph, kedden több cikkben foglalkozott a magyar parlamenti választással.

Budapestre küldött európai elemzője Orbán Viktort idegengyűlölettel vádolja, míg – két oldallal arrébb – a magyar származású brit újságíró, Fischer Tibor fontos pozitívumként ítéli meg a lapban a Fidesz nagyarányú választási győzelmét.

A Daily Telegraph Európa-rovatának szerkesztője, Peter Foster Budapesten nézte végig a választást, de a Bécsben élő zsurnaliszta, Csekő Balázs segítségével alakította ki a véleményét. Közösen jegyzik a beszámolót. Azt a különös megállapítást közlik a Daily Telegraph olvasóival, hogy Orbán Viktor „zsidó összeesküvés veszélyére figyelmeztetett, mivel az felhigíthatja Magyarország keresztény identitását.” Szaktekintélyként Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterre hivatkoznak.

Az Angliában magyar szülőktől született Fischer Tibor megjegyzi kommentárjában, hogy sokakat éppen a külföldi sajtó acsarkodása, az idegengyűlölet és az antiszemtitimus ellene felhozott, hamis vádja állít Orbán Viktor mellé. Hiszen az Orbán-kormány foglalta törvénybe a holokauszt-tagadás büntethetőségét, vezette be az iskolai tanrendbe a holokauszt kötelező tanítását és finanszírozta az Auschwitzról szóló, Oscar-díjat nyert film elkészítését. A Fidesznek roma parlamenti képviselői vannak. Az Orbán-kormány ösztöndíjakat ajánl fel szíriai és iraki fiataloknak.

Orbán Viktor külföldi reputációja azért ilyen rossz – írja Fischer Tibor a Daily Telegraphban –, mert a magyar ellenzék a külföldöt félrevezeti. Pedig – olvashatjuk a cikkben – a magyar ellenzék még egy kerti szalonnasütést se tudna jól megszervezni, és elvesztette érzékét a realitások iránt.