Nyitókép: Radek Pietruszka

Angela Merkel nem rohanta le a lengyeleket

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. március 20. 15:34
Alig egy héttel az új német kormány hivatalba lépése után a kancellár Varsóba látogatott. A berlini kormány szóvivője szerint a látogatással Angela Merkel a két ország közti különleges kapcsolatot akarta jelezni, mert Varsó és Berlin viszonya a menekültek befogadása, valamint a lengyel igazságszolgáltatásban történt reformintézkedések miatt már jó ideje feszült.

A kancellár előtt – múlt pénteken – már a német külügyminiszter is járt Varsóban. Heiko Maas a lengyel kollégájával, Jacek Czaputowicz-csal folytatott tanácskozásán kedvező feltételeket teremtett Angela Merkel látogatásához, így egyebek között ígéretet tett a francia, lengyel és német részvétellel alakult weimari háromszög közti együttműködés újraélesztésére, amely három évvel ezelőtt akadt el.

A kancellár előbb a kormányfővel, majd az államelnökkel folytatott megbeszélést. Elsősorban uniós témákról volt szó. Mateusz Morawiecki a menekültek befogadásának elutasítását érő uniós bírálatra válaszolva kifejtette Merkelnek, hogy

a válság kirobbanása óta Lengyelország közel másfél millió ukránnak biztosít átmeneti otthont.

Erre Angela Merkel megjegyezte, hogy remélhetőleg sikerül az Európai Unió keretén belül minden felet kielégítő megoldást találni a menekültkérdésben.

Téma volt a lengyel igazságszolgáltatási reform is. A kancellár látogatásának különös pikantériát kölcsönzött, hogy az Európai Bizottság éppen március 20-ig adott időt Varsónak, hogy reagáljon azokra az uniós aggodalmakra, amelyeket a varsói kormánynak a bíróságokra gyakorolt állítólagos befolyása váltott ki Brüsszelben. A lengyel kormány úgynevezett fehér könyvben foglalt állást, és szerinte

az igazságügyi reform összhangban áll a több uniós országban alkalmazott gyakorlattal.

A kancellár Varsóban reményét fejezte ki, hogy kompromisszumos megoldással mielőbb sikerül a brüsszeli fenntartásokat elsimítani.

Lengyelország biztonságpolitikai aggodalmairól is beszélt Angela Merkel.

„Az új kihívásokra, az új fenyegetésekre adandó válaszként jó lehetőséget látok az eredményes közös fellépésre, Afrikát illetően is jó alkalom kínálkozik az egységes válasz kidolgozására, de ugyanígy egységes álláspontot kell kialakítsunk Oroszországgal vagy Kínával kapcsolatos politikánkban is” – állapította meg a német kancellár Varsóban, és utalt arra is, hogy megítélése szerint Lengyelországban eredményesen használják fel az Európai Uniótól kapott összegeketm ezért az uniós költségvetés kialakításánál Berlin támogatni kívánja Varsó igényeit, de ehhez meg kell várni az Európai Bizottság véleményét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Angela Merkel kiállt Varsó támogatása mellett
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást