A kommunisták is támogathatják az új cseh kormányt

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2018. február 22. 16:35
Andrej Babiš ügyvezető cseh miniszterelnök kijelentette: jelenleg egyetlen vázlat van az asztalán, mégpedig az, hogy az októberi választásokat megnyerő ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt fogja kormányozni Csehországot a kommunisták támogatásával. Babiš erről azt követően beszélt, hogy találkozott Ján Hamáčekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Nem a szociáldemokraták voltak az elsők, akivel Andrej Babiš az október óta húzódó kormányalakítási kísérletek második körében tárgyalóasztalhoz ült. Babiš Petr Fialával, a Polgári Demokratikus Párt elnökével is találkozott, az egyeztetések után viszont azt mondta: ezen az úton nem érdemes tovább menni. 

A szociáldemokratákkal folytatott megbeszéléseket ezzel ellentétben már normális hangulatú, jó tárgyalásként jellemezte a csehek jelenlegi ügyvezető miniszterelnöke. Jiří Hamáčekot, a hétvégén választották meg a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökének, s úgy tűnik, az új vezetés hajlik a Babišsal való megegyezésre. A találkozón megállapodás született arról, hogy a jövő héten kezdik meg a szakértői szintű egyeztetéseket, és megpróbálják összehangolni az ANO és a ČSSD programját. Az egyeztetés kilenc témakört fog érinteni, és Babiš úgy látja: egy-két pontban szinte biztosan nem fognak egyetérteni, s ezért újabb legfelsőbb szintű megbeszélésre is szükség lesz.

A szociáldemokrata párt vasárnapi kongresszusán már az első kikötések is elhangzottak: a koalícióba való belépés feltétele, hogy a jövőbeni kabinet nem fogad el semmiféle támogatást a szociáldemokraták által szélsőségesnek tartott Szabadság és Közvetlen Demokráciától. A ČSSD azt is elvárja Babišéktól, hogy ne jelöljenek a kormányba olyan személyeket, akik ellen büntetőjogi eljárás van folyamatban. Ez esetben nyilvánvalóan Andrej Babišról van szó, aki ellen büntetőeljárás folyik uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A ČSSD kormánykoalícióban való részvételéről a végső döntést a párt tagsága hozza meg egy belső szavazáson, legkorábban áprilisban.

Babiš a szerdai találkozó után újra megerősítette: nem fogadja el a ČSSD feltételét, s az ANO számára ő az egyetlen kormányfőjelölt.

A mérleg nyelvét a kommunisták alkothatják. Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke úgy nyilatkozott, hogy Miloš Zeman cseh köztársasági elnök szeretné, ha júniusra már felállna az új, a parlament bizalmát élvező kormány. Az esetleges ANO-ČSSD kormánykoalíciónak közösen 93 képviselője lenne a 200 tagú parlamenti alsóházban. A kommunistáknak 15 képviselőjük van, így az ő támogatásuk elegendő lenne a kormány számára a bizalom megszerzéséhez.