Magyarország lemaradhat a gyorsvonatról

Infostart
2017. május 23. 16:10
Szétzilálná a többsebességes Európa a visegrádi négyeket: van, aki a gyorsvonatra kerülne, és van, aki lemaradna róla. De mi vezetne a lemaradáshoz?

A többsebességes Európa gondolata, amely a Brexit utáni Európai Unió egyik lehetséges forgatókönyve, szétzilálná a visegrádi négyeket – vélekedett Ivan Gašparovič volt szlovák államfő a visegrádi országok parlamentjei európai ügyekért felelős bizottságainak pozsonyi találkozóján.

Ivan Gašparovič, Szlovákia előző köztársasági elnöke a politikától visszavonultan él, a pozsonyi találkozón meghívott vendégként mondta el a véleményét. Az exelnök szerint a visegrádi négyek olyan államcsoport, amelyet tiszteletben tartanak az unióban a nézetek kialakítása és a kérdések felvetése során. Azt azonban hozzátette, hogy „a többsebességes Európai Unió kérdése olyan témakört feszeget, amely szétzilálná a V4-ek közti egységet.

„Szlovákiában az euró a fizetőeszköz, ezért feltételezhető, hogy mi a gyorsvonaton kapunk helyet, de úgy véljük, hogy a V4 többi tagországának sem a személyvonaton kellene utaznia.

Meg kell találnunk annak a módját, hogy ők is helyet kapjanak a gyorsvonaton”

– tett hozzá Ivan Gašparovič.

Az Egyesült Királyság uniós kiválásával kapcsolatban megjegyezte, hogy Nagy-Britanniát már senki nem tudja bent tartani az unióban, ezért a tagállamok kénytelenek lesznek megbékélni ezzel a helyzettel.

Luboš Blaha, a szlovák parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió egyes régebbi tagjai szerinte paternalista hozzáállást tanúsítanak a közép-európai tagországokkal szemben. „Úgy viselkednek, mintha ezek az országok amolyan kitartottjai lennének a nyugatnak, mint az a feleség, akit a férje tart el, s ezért otthon mindent szó nélkül teljesítenie kell, mert ha ellenkezni mer, akkor a férj megvonja tőle a kosztpénzt” – fogalmazta meg bírálatát a szlovák politikus.

Izabella Kloc, a lengyel törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának elnöke ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a V4 tagországainak nemet kell mondaniuk egyes uniós tagországok diktatórikus viselkedésére, és el kell utasítaniuk a protekcionizmust. „Benn akarunk maradni az EU-ban, de olyan EU-ban akarunk maradni, amelyben a kölcsönösség elve érvényesül, egy olyan EU-ban, amelyben a legkisebb tag problémáival is foglalkozni fognak” – fogalmazott Izabella Kloc.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarország lemaradhat a gyorsvonatról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást